iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Καθηγητής Λέκκας: Να
είμαστε προετοιμασμένοι
για σεισμό στον Ευβοικό


Με ενδιαφέρον παρατηρεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας τη σεισμική δραστηριότητα διαρκείας που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.

Μόνο το τελευταίο 12ωρο την Πέμπτη 7 Απριλίου, έγιναν τρεις σεισμοί κοντά στα 4 Ρίχτερ που προέρχονταν όλοι από τα μικρά ρήγματα γύρω από την ευρύτερη της Βοιωτίας - Ασωπίας.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος παρατήρησε πως από τον Ιούλιο του 2021 οπότε και ξεκίνησε η δραστηριότητα του φαινομένου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2.900 σεισμοί με μεγαλύτερο εκείνον στις 11 Ιουλίου με 4,3 Ρίχτερ.

 

 

Όπως τόνισε "είναι θετικό το γεγονός πως δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλα μαζί τα πολλά μικρά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό".

 

Κοινό μυστικό είναι και η ανησυχία των σεισμολόγων για την ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού: «Αυτό που έχει πλέον ενδιαφέρον είναι να δούμε που εκφορτίζονται αυτές οι δυνάμεις που προκαλούνται από τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται και στο Βόρειο Ευβοϊκό και στο Νότιο Ευβοϊκό. Ειδικά στο Νότιο Ευβοϊκό το 1948 είχαμε 6,1 Ρίχτερ και επίσης είχαμε επεισόδιο και το 1986. Από τότε δεν είχαμε άλλη σοβαρή δραστηριότητα και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι», τόνισε στο ethnos.gr ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΠΗΓΗ ethnos.gr