iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

''Στο διάστημα'' οι
τιμές των κρεάτων για
το Πασχαλινό τραπέζι


''Στο διάστημα'' φέτος οι τιμές του κρέατος φέτος για το πασχαλινό τραπέζι.

Οι μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν εξαγωγές ελληνικών αρνιών και κατσικιών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για το καθολικό Πάσχα έχoυν «στεγνώσει» την αγορά από αιγοπρόβατα (κυρίως κατσίκια) και σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που εκτινάχθηκε λόγω της ανόδου των ζωοτροφών και του ρεύματος θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή.

Δεν αποκλείεται να δούμε τιμές κοντά στα 15 ευρώ το κιλό φέτος για το αρνάκι και το κατσικάκι. Μάλιστα οι εξαγωγές προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες αφορούσαν μικρά ζώα έως 6 κιλά, καθώς εκεί δεν σουβλίζουν αλλά φουρνίζουν το κρέας, οπότε διαθέσιμα στην αγορά είναι μεγάλα ζώα από 8 κιλά και πάνω.

Ο κίνδυνος από τις σοβαρές ανατιμήσεις δεν απειλεί μόνο την τσέπη των καταναλωτών αλλά και την ίδια την πρωτογενή παραγωγή.

 

Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν πως δύσκολα οι τιμές των αιγοπροβάτων θα περιοριστούν στα 15 ευρώ το κιλό και αναφέρουν πως θα προσεγγίσουν τα 17 ευρώ, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η τάση για αισχροκέρδεια ορισμένων επαγγελματιών δεν θα εκλείψει και φέτος. Πέρυσι το κιλό το αρνί ξεκίνησε από 10 ευρώ το κιλό. Εισαγωγές που θα καλύψουν τη ζήτηση και ενδεχομένως θα «ρίξουν» το μέσο κόστος θα γίνουν από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία.