iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Έρχεται το ''αυτόματο''
Ε 9 για τα ακίνητα
από την ΑΑΔΕ


Τέλος στην ταλαιπωρία της συμπλήρωσης του Ε9 βάζει η νέα και αυτοματοποιημένη διαδικασία ενημέρωση του έντυπου της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων που σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου (πώληση, κληρονομία, γονική παροχή κ.α.) και αμέσως μετα την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, θα προχωρά η αυτόματη ενημέρωση του Ε9 μέσω της πλατφόρμας myProperty. Πρακτικά δηλαδή, οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιουσιακή εικόνα τους. Τα απαραίτητα στοιχεία θα περνούν αυτόματα στο έντυπο Ε9 θα μέσω του myProperty.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του 2022 διευκολύνοντας τους πολίτες από την υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 κάθε φορά που αποκτούν, πωλούν ή γράφουν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο. Με το τρόπο αυτό, άλλωστε, θα περιοριστούν λάθη και παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 που επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

Η υποβολή της δήλωσης Ε9 πάντως δεν θα καταργηθεί.