iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Την Ελιζαμπέτ Μπορν
επέλεξε για πρωθυπουργό
της Γαλλίας ο Μακρόν


Ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στα Ηλύσια, λίγο πριν αντιμετωπίσει ακόμα μία μάχη τον Ιούνιο.

Στις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται 12 και 19 Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έρθει αντιμέτωπος με έναν έξυπνο αριστερό υποψήφιο που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Σήμερα, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε τη νέα του πρωθυπουργό στο πλαίσιο της δεύτερης συνεχόμενης πενταετούς θητείας του. Πρόκειται για την Ελιζαμπέτ Μπορν, υπουργό Εργασίας, πρώην υπουργό Οικολογίας και υπουργό Μεταφορών, μέλος του κόμματος La République En Marche! υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Κατά το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχρεούται να ανακοινώσει αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του το όνομα του νέου πρωθυπουργού, με τον οποίο θα επιλέξουν στη συνέχεια τους υπουργούς, ωστόσο είθισται να το πράττει.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ξανά γυναίκα πρωθυπουργό και μάλιστα 30 χρόνια πριν. Η Εντίτ Κρεσόν διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάιο του 1991, ως μέρος της κυβέρνησης του προέδρου Μιτεράν. Ανέλαβε τη σκυτάλη από τον Michel Rocard.