iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 30 Απριλίου 2024

''Φρένο'' στα κλιματιστικά
και τηλεργασία
επιστρατεύει η κυβέρνηση


Το ράλι των τιμών στην ενέργεια οδηγεί σε ένα νέο πακέτο μέτρων, καθώς τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις απειλούνται με ηλεκτροσόκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα κουαρτέτο παρεμβάσεων, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και δημοσίων κτιρίων.

Παράλληλα έρχεται πακέτο και για το δημόσιο τομέα και ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία στο υπουργείο Εσωτερικών και μένει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει υιοθέτηση του μοντέλου τηλεργασίας - κάτι ανάλογα με αυτό που εφαρμόστηκε στον covid - σε περιπτώσεις καύσωνα αλλά και ρύθμιση των κλιματιστικών στις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. 

Πάντως, ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων το επόμενο διάστημα το κυβερνητικό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί - σύμφωνα με πληροφορίες - σε τέσσερις άξονες:

Έρχεται ένα πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς το νέο πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά και μόνο κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες και όχι άλλες συσκευές. Επίσης θα υπάρξει μοριοδότηση και θα ληφθούν υπόψη κριτήρια εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά (π.χ. πολύτεκνοι) , με το ποσό της επιδότησης να κυμαίνεται από 35% έως 50%.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, ενώ θα προμηθευτούν ένα voucher το οποίο θα αξιοποιήσουν όταν προχωρήσουν στην αγορά της νέας συσκευής. Βέβαια τα προϊόντα που θα αγοράσουν οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια, ενώ δεν θα προβλέπεται επιδότηση για την αντικατάσταση συσκευών που δεν λειτουργούν.

Πρεμιέρα τον Ιούλιο αναμένεται να κάνει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, στα οποία μεταξύ άλλων θα είναι νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι επενδύσεις συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους καθώς και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενίσχυση των νοικοκυριών για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας. Η σχετική συζήτηση έχει «φουντώσει» στην Ε.Ε., καθώς για παράδειγμα εκτιμάται πως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούσαν να δίνουν σχεδόν το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Το φθινόπωρο θα μπει σε εφαρμογή το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Μεταξύ άλλων θα δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων και στόχος είναι η εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης θα είναι κλιμακούμενο και μεταξύ των άλλων θα εξαρτάται από την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της. Υπολογίζεται πως θα καλυφθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις.

Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό ευρωπαϊκά κονδύλια (π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) , καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι πεπερασμένα. Άλλωστε με το ράλι των αυξήσεων να συνεχίζεται - όπως φαίνεται και στις τιμές της βενζίνης στα νησιά και όχι μόνο- θα πρέπει να διατηρηθούν εφεδρείες σε περίπτωση που απαιτηθούν και νέα μέτρα.

Το μεσογειακό καλοκαίρι που συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες προβληματίζει τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη πάρει μέτρα για να προλάβουν μια εκτόξευση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν και στο ελληνικό σχέδιο.

Να σημειωθεί πως η Ισπανία έχει ανακοινώσει σχέδιο που προβλέπει πως το καλοκαίρι σε όλα τα δημόσια κτίρια δεν μπορεί η θερμοκρασία στα κλιματιστικά να «πέσει» κάτω από 27 βαθμούς κελσίου. Μάλιστα υπάρχει ήδη σχέδιο για το χειμώνα, οπότε και ο θερμοστάτης θα ρυθμίζεται στους 19 βαθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την ρύθμιση της θερμοκρασίας στα κλιματιστικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα, που θα μπουν το καλοκαίρι σε εφαρμογή ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση εξετάζεται να υπάρξει σύσταση στους πολίτες για μεγαλύτερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για χαμηλότερες θερμοκρασίες και στα κλιματιστικά των κατοικιών κ.α. Ωστόσο, πρόκειται για μέτρα που δεν είναι σίγουρο πως θα αποδώσουν, καθώς δεν μπορεί να μπουν περιορισμοί και να διασφαλιστεί πως αυτοί να τηρηθούν. Άρα θα πρόκειται απλά για προτροπές, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ ethnos.gr