iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Άρχισαν να μένουν
από βενζίνη στο
δρόμο οι οδηγοί


Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα με τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ την ίδια ώρα το ντόμινο ανατιμήσεων παγιδεύει όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η τιμή του λίτρου έχει ήδη πατήσει τα 2,50 ευρώ όμως σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η μέση τιμή της αμόλυβδης πλέον ''φλερτάρει'' με τα 2,80 ευρώ το λίτρο.

 

Τα χειρότερα όμως τα ζουν οι κάτοικοι των νησιών, κυρίως στις Κυκλάδες με το κόστος της αμόλυβδης πλέον να πλησιάζει ακόμα και τα 3 ευρώ. Στη Φολέγανδρο η ανώτερη τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται 2,83 ευρώ, στη Μήλο στα 2,80 όπως και στη Σαντορίνη, στην Αντίπαρο τα 2,76 και στη Μύκονο τα 2,71 ευρώ. 

Με τέτοια ακρίβεια στα καύσιμα έχουν πολλαπλασιαστεί σύμφωνα με τους πρατηριούχους εκείνοι που μένουν στο δρόμο από βενζίνη.

Η περαιτέρω μείωσης της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου έσβησε τις ελπίδες για αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων που δημιουργήθηκαν λόγω της μείωσης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 119 δολάρια το βαρέλι. 

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 89,8% στην ενέργεια, 70,3% στα καύσιμα, 48.20% για πρώτες ύλες και εμπορεύματα και 35% σε ό,τι αφορά στον νέο εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα, αυτός ο κύκλος της ακρίβειας πηγαίνει στις επιχειρήσεις οι οποίες  πρέπει να εισπράξουν ωστόσο  έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά.