iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Έρχονται δασοκομάντος
από όλη την
Ελλάδα στον Γέρακα


''Το Ντράφι κάηκε, οι δυνάμεις μεταφέρονται στη Διώνη''.

Με τα δραματικά αυτά λόγια ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής περιέγραψε την τραγική κατάσταση λίγο πριν τις 6 το πρωί.

Οι φλόγες έχουν φτάσει πλέον πολύ κάτω, στην Λ. Μαραθώνος και κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς Ανθούσα και Γέρακα. Στην Παλαιά Πεντέλη, έχουν καεί σπίτια, ενώ έχουν μέσα στη νύχτα εστάλησαν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής αλλά και του ανατολικού Γέρακα, όπως επίσης του Πανοράματος Παλλήνης και της Βούλας Πικερμίου.

Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα και το Γέρακα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.