iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ο Γιώργος Σταματόπουλος
για το εχθρικό πλαίσιο
στα σκυλιά


Ας το παραδεχτούμε, υπάρχει ένας τομέας που το κράτος μας νίκησε κατά κράτος: στα ζώα και τη φροντίδα τους.
Τι κι αν διά νόμου, πια, επιτρέπονται τα ζώα στα διαμερίσματα, ο κανονισμός της κάθε πολυκατοικίας, ανάλογα με τα γούστα των ενοίκων της, αποδεικνύεται υπεράνω των νόμων. Είναι που είναι δύσκολο να βρεις σπίτι, γίνεται δυσκολότερο διότι ο «ιδιώτης» δεν μπορεί να σου εξηγήσει γιατί, αλλά δεν θέλει ζώο στο δικό σου σπίτι!
Δεύτερον, ο μονίμως επαινούμενος ελληνικός τουριστικός κλάδος, η Αγία και κακομαθημένη αγελάδα της ελληνικής οικονομίας, έχει εξορίσει τα ζώα από τα ξενοδοχεία. Πανευρωπαϊκή αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία! Και ουδείς ενοχλεί ή ενοχλείται. Όχι μόνο ο αποκλεισμός των κατοικιδίων από τα ελληνικά ξενοδοχεία και δη τα μεγάλα, είναι καθολικός -καιρός να διαφημίζουμε όλες εκείνες τις ξενοδοχειακές μονάδες που δέχονται ζώα- αλλά δεν έχουν προνοήσει ούτε μικρός αριθμός δωματίων να αφορά φιλόζωους (σε μερικούς σύγχρονους εκπροσώπους του Ξένιου Δία ξεφεύγει και ρωτούν τι ράτσα είναι), ή ακόμη και κάποια επιπλέον χρέωση, αν υποθέσουμε ότι λερώνουν περισσότερο από τους ανθρώπους (ζωηρά αμφιβάλλω). Την ώρα, που είναι σπάνιο σε αμερικανικά ή ευρωπαϊκά ξενοδοχεία να μην συμπέσεις με κάποιο καμαρωτό τετράποδο ένοικο να αναμένει υπομονετικά στη σειρά του σε κάποια ρεσεψιόν.
Το κράτος έκανε λοιπόν το χρέος του και με το παραπάνω, με έναν νόμο για τα ζώα που τα προβλέπει όλα. Η κοινωνία και δυστυχώς και η οικονομία δεν ακολουθούν. Αρκούνται στον δακρύβρεχτο διαδικτυακό πλεονασμό υποκοριστικών… Και μην ακούσω κουταμάρες για ξενοδοχεία σκύλων. Το ζώο δεν μου είναι αναγκαίο κακό. Στις διακοπές το θέλω μαζί μου. ‘Όπως και εκείνο.
O Γιώργος Σταματόπουλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ