iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Όταν γυρίστηκε στην
'Ανδρο η ταινία ''κορίτσια
στον ήλιο'' (video)


Το 1967 λίγους μήνες μετά τη χούντα ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης και ο σεναριογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης εμπνέονται την πιο τρυφερή Ελληνική κομεντί όλων των εποχών!

Το ''κορίτσια στον ήλιο'' με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Βόγλη και τη Βρετανίδα ηθοποιό Άν Λόμπεργκ. Πρωτοποριακό για την εποχή σενάριο που διανθίζεται με τη μουσική και τα υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Γιώργου Παπαστεφάνου που ερμηνεύουν η Μαρία Δημητριάδη και ο Φεφέ Αλιμπέρτι.

Υπέροχες ερμηνείες όμως και από τον ενωμοτάρχη Κώστα Μπάκα σε έναν εκπληκτικό ρόλο, τον ξενοδόχο Βαγγέλη Καζάν και τη μεταφράστρια Μιράντα Μυράτ.

Τα γυρίσματα έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος στο Μπατσί της Άνδρου τον Αύγουστο του 1967 και μάλιστα με κομπάρσους πραγματικούς κατοίκους του νησιού, ενώ η πρώτη προβολή στους κινηματογράφους στις 16 Σεπτεμβρίου 1968.
Η ταινία ήταν υποψήφια για βραβείο όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1969, αλλά η σκιά της δικτατορίας στη χώρα μας επηρέασε την κριτική επιτροπή που δεν την πρόκρινε στις 5 του τελικού, ενώ ήταν υποψήφια και για χρυσή σφαίρα την ίδια χρονιά.
Η εμβληματική ατάκα του βοσκού Βόγλη στην τουρίστρια ''στάσου μύγδαλα'' δεν θα ξεχαστεί ποτέ...