iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Η ελευθερία
και η αγάπη
του ανθρώπου...


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr φιλοξενεί με τιμή και χαρά έναν υπέροχο άρθρο του π. εκπαιδευτικού κ. Στάθη Ριμπά.

Eλευθερία είναι η δυνατότητα του ανθρώπου , ως αυτεξούσιος , να επιλέγει και να κάνει αυτό που επιθυμεί.

Είναι όμως δυνατό αυτό; Πολλοί λένε ότι η ελευθερία φθάνει μέχρι εκεί που δεν επηρεάζει την ελευθερία του άλλου . Δηλαδή, σεβασμός της ελευθερίας του άλλου .Άρα ,η ελευθερία πρέπει να έχει όρια και περιορισμούς . Ο R.Ross λέγει ότι ελευθερία χωρίς όρια μοιάζει με ποτάμι χωρίς όχθες, επομένως , είναι αυθαίρετη και καταστροφική.

Από τη δύσκολη θέση του ανθρώπου για να λύσει το πρόβλημα της ελευθερίας έρχεται η χριστιανική εκκλησία και λέγει:

Η « χριστιανική ελευθερία θεμελιώνεται στη νέα οντολογία,που φανερώθηκε με το Χριστό και παρέχεται με τη θεία χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα στο σώμα της Εκκλησίας πραγματική και σωτήρια σε όλο τον κόσμο.[Ρωμ.8 21] Ενώ η ανθρώπινη ελευθερία ετεροκαθορίζεται, διότι δεν είναι Θεός , και περιορίζεται από τους άλλους ,η ελευθερία του Χριστιανού επειδή είναι αυτεξούσιος δεν σταματά πουθενά ,γιατί δεν αντιπαρατίθεται αλλά συγχωρεί». Οι άλλοι δεν εμποδίζουν αλλά επιβεβαιώνουν την ελευθερία του καθενός ,που συνυπάρχει και συναναπτύσσεται με την αγάπη του προς τους άλλους.

H Eλευθερία και η απόφασή μας , μας δίνει μια νέα ευκαιρία « πάντα ρεί » ,δεν μπορεί να μένει στατική διότι. Διαμορφώνεται συνεχώς μέσα από την ύπαρξή μας και τις συναλλαγές μας με τον κόσμο γύρω μας . Κάθε επιλογή και απόφασή , μας δίνει μια νέα ευκαιρία .Γίνεται μια νέα δοκιμασία στην οποία μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των αξιών μας ή να λυγίσουμε. Η ανυπαρξία ορθής λύσης δημιουργεί υπαρξιακό άγχος

Η Ελευθερία και η ύπαρξη κατακτώνται ξανά και ξανά . Το να είναι κανείς ελεύθερος σημαίνει να είναι ανοιχτός στις προκλήσεις και έτοιμος να επεκτείνει τα όριά του .Χρειάζεται ευελιξία και θάρρος για να αναθεωρεί κανείς τις θέσεις του προκειμένου να τις φέρει πιο κοντά στις αξίες του . Η ελευθερία δεν είναι ποτέ ένα τελειωμένο προ’ι’όν ,αλλά μια διεργασία εν εξελήξει . [source Magno D 2000].

Η υπαρξιακή θεώρηση ποτέ δεν αρνήθηκε την ύπαρξη περιορισμών και εμποδίων .Όμως, θεωρεί ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα υπέρβασης των συνθηκών που υφίστανται, μεταβάλλοντες στάση [Frankl] ή επιλέγοντες δράσεις.;Sartr].

Για να έχουμε ελεύθερη βούληση σημαίνει να μπορούμε συνειδητά να προσδιορίζουμε το νόημα και τις αξίες μας, τη συμπεριφορά μας προς τους εαυτούς μας ,τους άλλους και τον περιβάλλοντα χώρο ,αλλά και το Θεό.

Η ελευθερία επιλογής κατ ανάγκη δημιουργεί προσωπική ευθύνη και αναπόφευκτα οδηγεί σε υπαρξιακό άγχος. Η αγάπη.

Προ’υ’πόθεση αληθινής και βαθιάς αγάπης είναι η ελευθερία προαίρεσης.

Ο Θεός ως αγάπη έρχεται και αποκαλύπτει τον εαυτό του αφού με ελευθερία αγάπης τον δεχτούμε στη ζωή μας .[πραγματικά και βιωματικά].Αντιθέτως τον απορρίπτουμε,από τη ζωή μας και δεν τον αγαπούμε ,όταν αδιαφορούμε για τις εντολές του « Ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς,εκείνος εστιν ο αγαπών με»[ Ιωαν,δ,21]. ΄Όμως “Aύτη δε εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωση σε, τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον –απέστειλας Ιησούν Χριστόν»[Ιωάν.ιζ,3]

Αν η ψυχή,είναι δεκτική στη χάρη του Θεού, τον πλησιάζει και ποθήσει την κοινωνία του, τότε ο Θεός αρχίζει το άγιο παιχνίδι του μέχρι τέλους της ζωής του ανθρώπου, και αναλόγως της δεκτικότητας της κάθε ψυχής, μετέχει στη χαρά της αγάπητικής αυτής κοινωνίας με τον Κύριό της. Ο άνθρωπος ,επομένως, χωρίς Θεό είναι σαν τίποτα, ένα σκουπίδι .