iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Ραφήνα Η πιο μεγάλη
κακοτεχνία έργου
που παραδόθηκε ποτέ!


Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται (αν δεν κάνει λάθος το δημοσιογραφικό αρχείο της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr) από την παράδοση μιάς από τις μεγαλύτερες κακοτεχνίες δρόμου που έχει γίνει ποτέ στην Αττική!

Οι μόνιμοι κάτοικοι κυρίως των οικισμών της Ραφήνας Κόκκινο και Μπλε Λιμανάκι, αλλά και κάτοικοι που κατευθύνονται από και προς το Μάτι ή απλοί περαστικοί οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (που δεν είναι καθόλου λίγοι) ταλαιπωρούνται εδώ και 12 χρόνια (ίσως και περισσότερο) στην οδό Δημοκρατίας, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σκάφτηκε εκ βάθρων προκειμένου να περάσουν νέοι αγωγοί. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σχετικά σε σύντομο χρόνο, αλλά ξέφυγε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η ασφαλτόστρωση (το μεγάλο ''μπάλωμα" δηλαδή γιατί δεν έγινε ολοκληρωμένη επιχείρηση οδοποιίας) έβρεχε! Για κάποιον ακατανόητο λόγο όμως η ασφαλτόστρωση έγινε κανονικά με συνέπεια η οδός Δημοκρατίας από το ύψος του παιδικού σταθμού έως και το στρογγυλό πλατειάκι να θυμίζει...''πολεμικό όρυγμα''.

Όταν η βροχή κάθισε, επόμενο ήταν να καθίσει και το οδόστρωμα δημιουργώντας δεκάδες σαμαράκια. Και δεν μιλάμε για κάτι που το παραβλέπεις, ας πούμε δύο μέτρα, αλλά περίπου μισό χιλιόμετρο κακοτεχνία!

Δεν γνωρίζουμε ποιός ευθύνεται - προφανώς θα έλεγε κάποιος ο εργολάβος. Όπως και δεν γνωρίζουμε αν η τότε Δημοτική Αρχή ή η Περιφέρεια μπορούσε να μην παραλάβει το έργο και να απαιτήσει με βάση τη λογική να φτιαχτεί σωστά ο δρόμος. Γιατί είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας να υπήρχε επιβλέπων από τον δήμο Ραφήνας ή την Περιφέρεια ανατολικής Αττικής και να συνηγόρησε με αυτή την εικόνα ''βάζοντας την υπογραφή του'' ότι όλα έγιναν καλώς. Εκτός και αν η δαιδαλώδης Ελληνική νομοθεσία και χαώδεις διατάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προβλέπουν συμμετοχή στην επίβλεψη ή παράδοση του εκάστοτε δήμου ή Περιφέρειας.

Σημαντική λεπτομέρεια: Το έργο παραδόθηκε έτσι δεν ''μεταμορφώθηκε'' μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Γι αυτό επισημαίνουμε αναλυτικά όλα τα παραπάνω. Αλλά και ας πούμε ότι ''το κακό'' έγινε μεταγενέστερα. Και πάλι δεν θα έπρεπε να κληθεί ο εργολάβος να το διορθώσει? (αν έφταιγε) Απλά ρωτάμε? Δεν γνωρίζουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Γιατί τελικά για το Ελληνικό Κράτος αυτό μπορεί να θεωρείται κανονικό και όλα να είναι ''μέλι γάλα''.

Τα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες πάντως διαλύουν τις αναρτήσεις τους, χαλάνε ζάντες και ελαστικά και φθείρονται για μία απίστευτη αμέλεια που δεν έχει προηγούμενο. Να μην αναφέρουμε - και ας μη φανεί γραφικό - την καταπόνηση της μέσης των οδηγών κυρίως ηλικιωμένων. Δηλαδή πληρώνουμε ''χοντρά'' ένα δημόσιο έργο που υποτίθεται έγινε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι πιο... έξυπνοι (δεν το εννοούμε) οδηγοί, φυσικά και με κίνδυνο ιδίως τις νυκτερινές ώρες, οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα για να γλιτώσουν τους κραδασμούς από τα συνεχή σαμαράκια της κακοτεχνίας. 

Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει στο μέλλον σε μια από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Ραφήνας, που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες διέρχονται χιλιάδες οχήματα. Θα πρέπει ή να γίνει ένα πλήρες έργο οδοποιίας ή στη χειρότερη περίπτωση με κάποιον τρόπο (δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτό τεχνικά) να ισιώσουν τα σαμαράκια.

Μόνο κάποιος κακοήθης ή φανατικό τρολ θα εκλάβει αυτό το ρεπορτάζ ως κακόπιστο. Είναι η απλή δημοσιογραφική αποτύπωση της πραγματικότητας, χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής ή ανακρίβειας. 

Πάντως η κατάσταση είναι απελπιστική και μακάρι να μην ξαναθίξουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα καθημερινότητας σε...12 χρόνια!