iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Περιοδεία βουλευτών
του ΣΥΡΙΖΑ στην
ανατολική Αττική


Διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους των αγροτικών και αμπελουργικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στο Μαρκόπουλο, την Παιανία και τα Σπάτα, πραγματοποίησε  κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,
με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιο Τομεάρχη, βουλευτή Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη και την πρώην υφυπουργό, νυν Αναπληρώτρια Τομεάρχη, βουλευτή Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στις συναντήσεις  συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης και Πάνος Σκουρολιάκος.
Πρόκειται για την πρώτη μίας σειράς περιοδειών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Ανατολική Αττική, ώστε να  καταγραφούν αναλυτικά ανά περιοχή τα οξύτατα, συνεχώς διογκούμενα, προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος. Στόχος είναι να διαμορφωθούν στοχευμένες προτάσεις για δίκαιες λύσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, που σήμερα απειλείται με περαιτέρω συρρίκνωση και με τον κίνδυνο οριστικής εγκατάλειψης.
Στις συσκέψεις με τους Προέδρους και μέλη των διοικητικών συμβουλίων  της ΜΑΡΚΟ, του Αμπελουργικού και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παιανίας, και του Αμπελουργικού και του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Σπάτων,  εξετάστηκαν τα χρονίζοντα αλλά και νέα εμπόδια στην ανάπτυξη, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί από την πολυδιάστατη οικονομική και ενεργειακή κρίση,  καθώς και  οι παράγοντες που απειλούν την βιωσιμότητα του Αττικού Αμπελώνα, άρρηκτα συνδεδεμένου με τον τοπικό κοινωνικό ιστό των Μεσογείων.
Χωρίς επαρκή στήριξη από την Πολιτεία, οι παραγωγοί αδυνατούν να  ανταπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό κόστος που επιβαρύνονται από την  κατακόρυφη αύξηση των τιμών  των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και της ενέργειας.
Σημαντικό πλήγμα στην τοπική παραγωγή είναι η απουσία ελέγχου απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης οινοποίησης με  πρόσμιξη της κυρίαρχης στην περιοχή ποικιλίας του σαββατιανού με σουλτανίνα, και συνολικά η δραματική συμπίεση του περιθωρίου κέρδους στην οποία έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές.
Συζητήθηκαν επίσης τα καίρια ζητήματα του  υψηλού ΕΝΦΙΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα οικήματα των συνεταιρισμών και στήριξης των αναγκαίων επενδύσεων εκσυγχρονισμού των γεωργικών μηχανημάτων, οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, όπως και η άμεση ανάγκη πολιτικών στήριξης των νέων αγροτών, που σε αριθμούς μειώνεται αισθητά. Και όσον αφορά τους χρεωμένους συνεταιρισμούς, τέθηκε ως αίτημα η δυνατότητα δικαιοπρακτικής ικανότητας, ώστε να μπορούν με τις δικές τους ενέργειες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.      
Στις συναντήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους  εκπροσώπους των συνεταιρισμών συμμετείχε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, καθώς και οι συντονιστές  και μέλη των τοπικών οργανώσεων μελών του κόμματος.  Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Aττικής με τη “Δύναμη Ζωής”, Γιώργος Καραμέρος.  
Την πρωτοβουλία των δράσεων στην περιοχή ανέλαβε η Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της ΝΕ Ανατολικής Αττικής. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπως αναφέρει δελτίο Τύπου.