iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ραφήνα Άρθρο της
Κατερίνας Τράση για
τα τοπικά ΜΜΕ


Με τίτλο ''τοπικά ΜΜΕ στις μικρές κοινωνίες - ευθεία παρέμβαση σε πρώτο ενικό'' η Κατερίνα Τράση αρθρογραφεί στην εφημερίδα Polis του Οκτωβρίου.

Δεν έχω δυσκολευτεί ποτέ περισσότερο από αυτή τη στιγμή, θέλοντας να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα. Τυχαίνει η συγγραφή να συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, και να πω την αλήθεια δεν αισθάνομαι και πολύ καλά. Και πως να είμαι, άλλωστε, όταν μέσα σε λίγες ώρες έχω δημοσιεύσει 1)για τον 53χρονο που βίαζε και προήγαγε 12χρονη, 2)για τον άλλον από τον Άγιο Παντελεήμονα που βίαζε δυο αδελφάκια 7 και 8 ετών, 3)για τον αστυνομικό που αυτοκτόνησε, 4)για τους 3 μαθητές του ΕΠΑΛ Λουτρακίου που μαχαιρώθηκαν. Και όλα αυτά, ασταμάτητα, σε push notifications, κατακλύζουν την οθόνη του υπολογιστή μου, χωρίς έλεος.

Και για να πούμε την μαύρη αλήθεια, είναι δύσκολες οι εποχές, και η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων μετά από 2+χρόνια καραντίνας έχει αλλάξει άρδην. Στην μικρή βέβαια κοινωνία μας, είναι πιο ήσυχα τα πράγματα, και σπάνια λαμβάνουν χώρα εγκλήματα τέτοιου βεληνεκούς.

Το να ζεις και να δημοσιογραφείς σε μια μικρή κοινωνία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ένα αδιάκοπο γιν και γιανγκ, που λένε και οι Κινέζοι. Το να αλληλεπιδράσεις και να σε δεχτούν, ως μη γηγενή, είναι κάτι που θα πάρει χρόνια να ευοδωθεί. Και όταν συμβεί, θα πρέπει να προσέχεις την κάθε λέξη που θα πεις διότι πριν προλάβεις να την ξεστομίσεις, την έχει μάθει όλη η περιοχή, σε χρόνο dt. Και αλλοίμονο στην εκδήλωση που θα καλύψεις, αν ξεχάσεις να τραβήξεις τον κύριο τάδε φωτογραφία ή να μην τον αναφέρεις στο δημοσίευμα. Έγινες ο εχθρός του για πάντα, και σίγουρα είχες κάποιον σκοτεινό λόγο που το έπραξες, και ας μην έχει κανέναν θεσμικό ρόλο, άξιο να αναφερθεί το όνομά του.

Είναι δύσκολο να έχεις τοπικό μέσο και να ασχολείσαι με τα media, γιατί κάθε στιγμή είσαι εν δυνάμει κατηγορούμενος να σου στείλει εξώδικο/μήνυση/αγωγή ο καθένας που δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ/είδε κακό όνειρο/δεν έχει καλή προσωπική ζωή. Και ενίοτε ζηλεύει αυτό που κάνεις γιατί είναι το απωθημένο που ποτέ δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει. Να έχει δημόσιο βήμα, να αλλάζει μερικές φορές τον ρου των πραγμάτων, να μαθαίνει πριν από όλους εξελίξεις και πολλά άλλα. Και είσαι ο στόχος του, παρακολουθεί στενά, κάθε σου βήμα, κάθε σου λέξη. Και ναι, είναι η σκιά σου και δεν χάνει ευκαιρία να σε κατηγορήσει ότι είσαι διεφθαρμένος, πληρωμένος κλπ κλπ. Αν μάλιστα είναι δημόσιο πρόσωπο, και έχεις τολμήσει να ασχοληθείς με τα πεπραγμένα του στην θέση που κατέχει; Δεν θα διστάσει να σε κατηγορήσει για συκοφάντη και ας έγραψες την αλήθεια με ντοκουμέντα και αποδείξεις, και ας σε δικαίωσε η συνέχεια της ιστορίας...

Μόλις λοιπόν υποπέσεις στο παραμικρό λάθος, γιατί άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε, που λέει το λαϊκό άσμα, είναι εκεί, κατήγορος, θα προσπαθήσει να σε συκοφαντήσει, θα το γράψει δημοσίως σε 33 ομάδες του facebook, θα σε κρεμάσει στα μανταλάκια χωρίς τύψη, και θα προσπαθήσει να σε γκρεμίσει… γενικώς.

Είμαστε ήδη στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και ξεκίνησε πια η αντίστροφη μέτρηση για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Την άνοιξη Εθνικές και Ευρωεκλογές και στις 8 Οκτωβρίου 2023 αυτοδιοικητικές. Οι πολιτικοί, εν ενεργεία και υποψήφιοι τρέχουν κατοστάρια, αλλά και Μαραθώνιο, και εμείς μαζί, των τοπικών ΜΜΕ. Κάθε μέρα δεν ξέρουμε σε ποια εκδήλωση να πρωτοπάμε, και ποιο γεγονός να πρωτο-καλύψουμε, όχι όλοι βέβαια, γιατί υπάρχουν και αυτοί οι ''συνάδελφοι'' που αγαπούν πολύ το αραλίκι, και τα θέλουν όλα έτοιμα, κλέβοντάς τα από εμάς, που πάμε παντού. Ναι, αγαπητοί αναγνώστες, υπάρχει και αυτή η κατηγορία των ''άφαντων'' ρεπόρτερς εκ του καναπέως, που έχουμε χρόνια να τους δούμε, και αν τους συναντήσουμε στο δρόμο, δεν θα τους αναγνωρίσουμε.

Οι ιδιοκτήτες των τοπικών μέσων (εφημερίδων και ειδησεογραφικών ιστοσελίδων) - κατά την ταπεινή μου γνώμη- χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

Είναι αυτοί που τρέχουν ασταμάτητα, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, πιστοί στο καθήκον, προσπαθώντας να είναι παντού και να μεταδίδουν ειδήσεις και εκδηλώσεις, πολιτιστικές, αθλητικές κλπ., με ίδια μέσα, 17 ώρες/24ωρο, όντας αρθογράφοι, αρχισυντάκτες, φωτογράφοι, κάμεραμεν και πολλές άλλες ειδικότητες. Μόνο τους έσοδο οι διαφημίσεις της τοπικής αγοράς και οι καμπάνιες κάποιων εταιρειών.

Η δεύτερη κατηγορία τα θέλει όλα έτοιμα, επειδή κάποτε είχαν κύρος και μεγάλη αναγνωσιμότητα, κάτι δεινόσαυροι του παρελθόντος, που δεν κατάλαβαν ότι η εποχή τούς ξεπέρασε, και συνήθως ασχολούνται μόνο με αυτούς που συνεργάζονται οικονομικά.

Και η τρίτη και χειρότερη κατηγορία, που ευτυχώς δεν συμπεριλαμβάνει πολλούς στην τάξη της, είναι οι εκδότες- εκβιαστές, κάτι θλιβεροί τύποι που θα τους συναντήσετε εκεί όπου συχνάζουν πολιτικοί, και προσπαθούν να εκβιάσουν ανθρώπους με πραγματικά αλλά και φανταστικά γεγονότα. Δεν διστάζουν να σπιλώσουν χαρακτήρες και να διαλύσουν οικογένειες, δεν σταματούν πουθενά και με τίποτε.

Θέλω να πιστεύω, και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να ανήκω στην πρώτη κατηγορία, και η αλήθεια είναι ότι λατρεύω το ''λειτούργημα'' αυτό, και ας γκρινιάζω συνέχεια...