iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Οι δημοσιογράφοι της
ΕΣΗΕΑ εξασφαλίζουν τα
πνευματικά δικαιώματα


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ενημερώνει τα μέλη της ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για τα πνευματικά δικαιώματα των επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται

Μπορείτε να υποβάλετε δηλώσεις ενδιαφέροντος για να εκπροσωπηθείτε από τον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ στην συλλογή και την διανομή των πνευματικών σας δικαιωμάτων.
Οι αμοιβές που δικαιούνται οι δημοσιογράφοι από την ιδιωτική χρήση των έργων τους, στον φυσικό και πλέον και τον ψηφιακό κόσμο, αναμένονται ικανές να αναπληρώσουν, ως ένα βαθμό, τις τεράστιες οικονομικές απώλειες της τελευταίας δεκαετίας. Αρκεί να έχουμε ισχυρή παρουσία και στιβαρή εκπροσώπηση που θα εργαστεί με γνώση, μέθοδο και αποτελεσματικότητα.
Έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Απέδωσε η σκληρή δουλειά, της ΕΣΗΕΑ για τεκμηριωμένη και αποφασιστική διεκδίκηση δίκαιων ποσοστών από τα έσοδα που θα εισπράττουν ετησίως οι εκδότες Τύπου από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το Υπ. Πολιτισμού προβλέπει συγκεκριμένα και σημαντικά ποσοστά για τους Έλληνες Δημοσιογράφους: 25% για τις επιχειρήσεις Τύπου που απασχολούν λιγότερο από το 60% των δημιουργών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και 15% επί των εσόδων των εκδοτών, οι επιχειρήσεις των οποίων υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό απασχολούμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επίσης καθιστά ανίσχυρη τυχόν εκχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος με ατομικές συμβάσεις.
Δεν εφησυχάζουμε. Συσπειρωνόμαστε στον κοινό στόχο. Είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να παλέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα με ευρεία συναίνεση.
Ο Συνεταιρισμός ΞΕΝΟΦΩΝ, που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογραφικών Ενώσεων ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε σύντομα θα λάβει άδεια λειτουργίας ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των πνευματικών Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων. Με μέθοδο και γνώση, ο ΞΕΝΟΦΩΝ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις νέες, ευνοϊκές, όπως όλα δείχνουν, απαιτήσεις και να διαχειριστεί με αποφασιστικό και συλλογικό τρόπο και κυρίως με διαφάνεια, τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημοσιογράφων, τόσο από το διαδίκτυο όσο και από την εύλογη αμοιβή και τις άλλες ήδη θεσμοθετημένες πηγές, μόλις λάβει την άδεια λειτουργίας.
Η μαζική συμμετοχή στο νέο εγχείρημα είναι η δύναμή μας.

Πως προχωράμε:
-Ξεκινάμε με μια πρώτη καταγραφή της δυναμικής μας, στις Δηλώσεις Ενδιαφέροντος.
-Μέσα στην εβδομάδα, συγκροτείται σε σώμα το ΔΣ του Οργανισμού (θα ενημερωθείτε αμέσως) το οποίο και θα υποβάλλει στον ΟΠΙ τον ογκώδη Φάκελο που απαιτείται για να λάβουμε άδεια από το Υπ. Πολιτισμού.΄
- Μόλις λάβουμε την άδεια θα ξεκινήσουν οι εγγραφές και οι υπογραφές Συμβάσεων Παραχώρησης. Η ΕΣΗΕΑ θα καλύψει, για όλα τα μέλη της, το κόστος της συνεταιριστικής μερίδας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις.
- Όταν οι δικαιούχοι ξεπεράσουν τους 500, το σημερινό ΔΣ θα συγκαλέσει μαζική Γενική Συνέλευση για εκλογή νέων Οργάνων Διοίκησης, ΔΣ και Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και έγκριση του Αμοιβολογίου και πιθανή τροποποίηση του Κανονισμού Διανομής που θα έχει υποβληθεί στο φάκελο αδειοδότησης.
- Επιδιώκουμε να έχουμε τα πρώτα έσοδα από την εύλογη αμοιβή στις αρχές του 2024 (οι εισαγωγείς καταβάλουν τα οφειλόμενα με το κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους). Παράλληλα, θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση ώστε να έχουμε, το συντομότερο, και τα πρώτα έσοδα από το διαδίκτυο. Ο ΞΕΝΟΦΩΝ θα είναι έτοιμος, με τη βοήθεια εξειδικευμένου και υπερσύγχρονου λογισμικού συστήματος, να διανείμει, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, στους δικαιούχους, τα πνευματικά τους δικαιώματα ανάλογα, με το έργο που θα καταχωρούν στη βάση δεδομένων του Οργανισμού.

Ακολουθεί η Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καθώς και οδηγίες για το πως θα την συμπληρώσετε και θα την υποβάλετε.
Επισυνάπτεται επίσης ενημερωτικό υλικό για την πνευματική ιδιοκτησία των έργων του λόγου και για τον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ.
Η φόρμα, το ενημερωτικό υλικό και όλες οι εξελίξεις για το θέμα θα είναι, σε λίγες ημέρες, διαθέσιμα στον ιστότοπο του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, xenophonrights.gr.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 210-3675408.

https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/10/24-10-22-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΗ-ΔΗΛΩΣΕΩΝ.docx

https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/10/ΕΝΤΥΠΟ-ΞΕΝΟΦΩΝ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ-ΥΛΙΚΟ.pdf

https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/10/ΟΔΗΓΙΕΣ-ΓΙΑ-ΤΗ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ-ΤΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.docx

https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/10/ΦΟΡΜΑ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ-ΞΕΝΟΦΩΝ.pdf