iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Πότε θα αναρτηθούν
τα τέλη κυκλοφορίας
του 2023


Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ετοιμάζει τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα myCar έως τις 15 Νοεμβρίου με προθεσμία εξόφληση τους την 31η Δεκεμβρίου. Ωστόσο να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το υπ. Οικονομικών δίνει μια μικρή παράταση στους ιδιοκτήτες προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο τους και να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Όπως και πέρυσι, τα ειδοποιητήρια θα φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε φυσικό κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διαφορετικά, παρέχεται ακόμη η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με φυσική επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Παράλληλα, ψηφιακά, θα γίνεται και φέτος η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ έχουν γίνει γνωστά και τα «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας 2023.
Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.