iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Συνεχίζουν να στέλνουν
δηλώσεις οι
φορολογούμενοι...


Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να ολοκληρώθηκε πριν από δύο μήνες όμως χιλιάδες οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να υποβάλουν, εκπρόθεσμα, δηλώσει «φλερτάροντας» με τα πρόστιμα της εφορίας!
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το τέλος Αυγούστου, πάνω από 76.000 ΑΦΜ επισκέφτηκαν την ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να υποβάλουν εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση. Πρόκειται για φορολογούμενους που είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φετινές δηλώσεις τους, είτε τις υπέβαλαν μεν εμπρόθεσμα αλλά με λάθη ή παραλείψεις που χρειάστηκε εκ των υστέρων να διορθώσουν. Υπάρχουν δε και αυτοί που υπέβαλαν δήλωση γιατί εισέπραξαν με καθυστέρηση μέρισμα από κάποιες μετοχές. Πάντως, την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις 30 Αυγούστου, είχαν υποβληθεί 6.399.973 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και από τότε μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 76.095 εκπρόθεσμες δηλώσεις.
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο μόνο εφόσον προκύπτει επιπλέον προς καταβολή ποσό, το οποίο υπερβαίνει τα εκατό 100 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.