iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Ελλείψεις σε 125
βασικά φάρμακα
στην Ελλάδα!


Οι ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα – μεταξύ άλλων αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά, νευροληπτικά – έχουν διαμορφώσει μια δύσκολη καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες για φαρμακοποιούς, φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές εταιρίες, ιατρούς, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ και πρωτίστως για τους ασθενείς.

Παρότι όλοι αποτελούν σημαντικούς κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, μοιάζουν τελικά να είναι ασύνδετοι μεταξύ τους, με τους ασθενείς να αποδεικνύονται ο ''αδύναμος κρίκος'' αναμένοντας με αγωνία τη θεραπεία τους.
Το θέμα βρέθηκε στο κοινοβουλευτικό προσκήνιο με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, να απαντά σχετικά σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός ανέφερε πως τα κενά που αποδειδειγμένα καταγράφονται καλύπτονται με εισαγωγές που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Δημήτρης Φιλίππου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για να επικαιροποιηθεί η απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων του περασμένου Σεπτεμβρίου. Βάσει αυτής, στη λίστα με τα φάρμακα σε έλλειψη βρίσκονται 79 σκευάσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καθημερινότητα των φαρμακοποιών, οι ελλείψεις αφορούν 125 σκευάσματα, πολύ συγκεκριμένα και πρωτότυπα φάρμακα αιχμής στο σύνολό τους, τα οποία δεν διαθέτουν γενόσημα.