iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Διπλή παρέμβαση
στις αντικειμενικές
τιμές των ακινήτων


Διπλή παρέμβαση σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε χιλιάδες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Πρόσφατα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη στο σύστημα 2.500 περιοχών όπου οι «τιμές εφορίας» καθορίζονται με το παλιό σύστημα τον όμορων δήμων. Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων εγκαινίασε την διαδικασία υποβολής ενστάσεων για τις υπάρχουσες τιμές ζητώντας να εξεταστούν οι αντικειμενικές αξίες σε 30 ζώνες και να τεθεί ένα όριο αυξήσεων στο 55 %. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι που έχουν περιθώριο για ενστάσεις έως 20 Ιανουαρίου 2023. Αυτές οι δύο διαδικασίες, μόλις ολοκληρωθούν, θα καθορίσουν και το συνολικό λίφτινγκ που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο γύρο αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών ειδικότερα:

Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει 2.500 περιοχές σε όλη την χώρα, που βρίσκονται εκτός τους συστήματος των αντικειμενικών. Εντοπίζονται σε νόμους οπων η Άρτα ο Έβρος αλλά και σε νησιά όπως η Κεφαλονιά η Κρήτη κλπ Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2.500 οικισμοί αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει το 1,5% του συνολικού πληθυσμού. Οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίστηκαν μέσω της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της τελευταίας απογραφής,