iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

''Βυθίζεται'' ο Στ. Τσίρκας
σύμφωνα με δημοσκόπηση
του dimotisnews.gr


''Καταποντίζεται'' ο Στέργιος Τσίρκας όπως δείχνει διαδικτυακή δημοσκόπηση του dimotisnews.gr η οποία έχει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εςυρήματα.
Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο.
Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάμισι χρόνων από τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές Εκλογές (26/5 και 2/6/2019) στον Δήμο Μαραθώνα και τη μεγάλη νίκη (55,63%) του Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα και του Συνδυασμού «Πορεία Πράξης», η ηλεκτρονική εφημερίδα dimotisnews.gr πραγματοποίησε μία άτυπη διαδικτυακή Έρευνα Κοινής Γνώμης -την 3η μέσα σε δυο χρόνια-, στην οποία οι αναγνώστες κλήθηκαν ν’ απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις γύρω από την ικανοποίηση τους για τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής του Μαραθώνα.
Η διαδικτυακή Έρευνα Κοινής Γνώμης, δεν ακολούθησε κάποια επιστημονικά αναγνωρισμένη μεθοδολογία και άρα τα αποτελέσματά της ενδέχεται να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά.
Η διαδικτυακή Έρευνα Κοινής Γνώμης, διήρκησε 18 ημέρες, από 1/12 έως και 18/12/2022.
 
Το εύρος της συμμετοχής (200+ ψήφοι) δείχνει από μόνο του ότι οι πολίτες του Δήμου Μαραθώνος ενδιαφέρονται αρκετά για τα κοινά της περιοχής τους. Δεν παρατηρούνται σε αντίστοιχες έρευνες τόσο υψηλά ποσοστά και αυτή είναι αναμφίβολα μια επιτυχία που πιστώνεται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και ηλεκτρονική εφημερίδα dimotisnews.gr) και αποτελεί και εντολή συνέχισης της ερευνητικής πρωτοβουλίας με ακόμη πιο πλούσιο ερωτηματολόγιο. Άλλωστε η τεχνολογία πια το επιτρέπει.
1. Τα προβλήματα του Δήμου
Θέσαμε 8 κατηγορίες προβλημάτων στους πολίτες του Δήμου Μαραθώνος. Θα τα χωρίσουμε σε 4 γκρουπ ενδιαφέροντος, που καθιστούν σαφές που πρέπει να ρίξει το βάρος της η Δημοτική Αρχή Τσίρκα-Κυπαρίσση:
1ο Γκρουπ
Σχέδια πόλης (33,66%)
Αποχετευτικό (9,76%)
Οδοποιία (10,73%)
2ο Γκρουπ
XYTA 28,78%
3ο Γκρουπ
Καθαριότητα (2,93%)
Ύδρευση (7,32%)
4ο Γκρουπ
Πολιτική Προστασία (0,98%)
Αθλητισμός - Πολιτισμός (1,95%)
Είναι σαφές ότι το τρίγωνο Σχέδια Πόλεως - Αποχετευτικό - Οδοποιία αποτελεί προτεραιότητα, ξεπερνώντας το 54% στις αναφορές, χωρίς να υπολείπονται σημαντικά, το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό (28,78%) και τα πιο καθημερινά θέματα της Καθαριότητας και της Ύδρευσης (10,25%). Όμως όλα αυτά τα θέματα δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη με «μπαλώματα», απαιτούν κονδύλια και συστηματική και οργανωμένη σε βάθος χρόνου δουλειά, αφού αφορούν κύριες υποδομές.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν αξιολογείται υψηλά το θέμα της Πολιτικής Προστασίας (0,98%) και μάλιστα σε έναν δήμο που πλήρωσε με 104 νεκρούς την ανυπαρξία της. Ίσως ο ήπιος από κλιματολογικής πλευράς χρόνος (σ.σ. το 2022) να μην ανακάλεσε ανάγκες υπενθύμισης των αυτονόητων για τη ζωή μας υποδομών. Ευχόμαστε το μέλλον να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.
2. Ικανοποίηση από τη Δημοτική Αρχή
- Απόλυτα (20,00%) - Πολύ (12,20%), δηλώνει αθροιστικά το 32,20%.
- Λίγο (18,54%) - Καθόλου (49,26%), δηλώνει αθροιστικά το 67,80%.
Ανατροπή και τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δύο ομάδων «ικανοποιημένοι» Vs «δυσαρεστημένοι», με αποτέλεσμα το ποσοστό των «δυσαρεστημένων» να αγγίζει το 70%. Να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη έρευνα οριακό προβάδισμα είχαν οι «ικανοποιημένοι».
Για τριάμισι χρόνια εξουσίας το ποσοστό των «δυσαρεστημένων» είναι απίστευτα υψηλό, καθώς το πολύ δυναμικό «καθόλου» προσεγγίζει την κρίσιμη μάζα του 49,27%, ενώ ο «σκληρός πυρήνας» των οπαδών της Δημοτικής Αρχής δεν ξεπερνά το 20%, δηλαδή το μισό από όσους επέλεξαν στον 1ο γύρο των εκλογών του 2019 τον Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα και την παράταξη «Πορεία Πράξης».
3. Καταληλλότητα
Η τρίτη ερώτηση της έρευνας κρύβει την μεγάλη έκπληξη! Πρώτος σε «καταληλλότητα» μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων του 2019 έρχεται η επιλογή Άλλη/ος (30,73%). Ο συνεταίρος της Δημοτικής Αρχής, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, ακολουθεί με το ίδιο ποσοστό (30,73%) και τρίτος στις προτιμήσεις των πολιτών έρχεται ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Σπύρος Λιβαθινός (23,41%).
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι, αν ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμμαχία» θέλει να επανέλθει με αξιώσεις στη διεκδίκηση του Δήμου Μαραθώνος τον Οκτώβριο του 2023, θα πρέπει να εντείνει από τώρα τις προσπάθειες του.
Τέταρτος και… καταϊδρωμένος ακολουθεί ο νικητής Δήμαρχος, Στέργιος Τσίρκας, με 10,73%! Είναι μια από τις περιπτώσεις όπου ο «πολιτικός συνεταίρος» ενός δημάρχου ενδυναμώνεται αντί να αποδυναμώνεται όπως λέει η κοινή πολιτική λογική. Ο κ. Τσίρκας ο οποίος από τη φύση του δεν είναι συγκρουσιακός θα περίμενε κανείς να έχει μεγαλύτερη αποδοχή όσο πλησιάζει στο τέλος της θητείας του. Συνήθως η δημοτικότητα είναι κατά 20-30% μεγαλύτερη της εκλογικής επιρροής. Εδώ υπολείπεται κατά 30 ολόκληρες μονάδες αυτής.
Πέμπτος είναι ο επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Νίκος Χατζηγιάννης, (3,41%), με μεγάλη πτώση στα εκλογικά του ποσοστά, ενώ έκτος έρχεται ο Νίκος Στεφανίδης (0,98%), ποσοστό που πάντως υπολείπεται σαφώς των δυνάμεων του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ στελέχους, δυνάμεις που μπορεί να υπο-εκπροσωπούνται ερευνητικά, αλλά πάντα δίνουν το παρόν στις κάλπες πιο δυναμικά.
Το γεγονός ότι ουδείς εκ των πέντε δεν ξεπερνά ως προσωπικότητα το 43%, δίνει την ευκαιρία σε άλλα πρόσωπα να αρχίσουν να σκέφτονται την κάθοδό τους στον εκλογικό στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άλλωστε, οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές (8 και 15 Οκτωβρίου 2023) θα διενεργηθούν με νέο σύστημα που θα δίνει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή με 43%, μία ανατροπή στο status quo που μπορεί να προκαλέσει αδιόρατες ακόμη εξελίξεις.
4. Οι αντιδήμαρχοι
Πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής συγκεντρώνουν στο σύνολό τους και οι αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής. Ο Χρήστος Στάμος (Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθημερινότητας - Αναπληρωτής Δήμαρχος) συγκεντρώνει ποσοστό 70,73% αρνητικών γνωμών και ακολουθούν με επίσης αρνητικό πρόσημο: Βαγγέλης Σωτηρίου (Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δικτύων) -76,58%, Γεώργιος Ζορμπάς (Αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης & Διαφάνειας) -69,27%, Ιωάννης Μπούσουλας (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων) -76,10%, Ευάγγελος Κυπαρίσσης (Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού) -52,20%, Νίκος Καραγιάννης (Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Τουρισμού) -63,90% και Κωνσταντίνος Μπούφης (Αντιδήμαρχος Πυρόπληκτων Περιοχών) -63,41%.
Επίλογος
 
Στην περιοχή μας δεν υπάρχει δημοσκοπικό αποτύπωμα δηλαδή δεν έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες και δημοσιεύσεις. Είναι ζήτημα αν την τελευταία 10ετία έγιναν σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πάνω από 10 έρευνες (3 το 2010, 3 το 2015 και 4 το 2019). Και επειδή ο κύριος σκοπός τους ήταν η πρόθεση ψήφου, ούτε σημαντικά κοινωνικά ευρήματα έχουμε, ούτε πολύ περισσότερο χρονοσειρές πολιτικών συμπεριφορών.
Η ηλεκτρονική δειγματοληψία μέσω ηλεκτρονικών εφημερίδων και μέσων κοινωνικών δικτύωσης είναι το νέο trend. Αποτελεί μάλιστα την πιο επίκαιρη δυνατή «φωτογραφία της στιγμής» για το τι συμβαίνει σε έναν τόπο. Αποτελεί μέρος της μεθοδολογίας και πιο συστημικών υβριδικών ερευνών, αλλά είναι ένα μέσο που ακόμη εξελίσσεται.
Η συγκεκριμένη διαδικτυακή έρευνα κοινής γνώμης -όπως και οι δυο προηγούμενες- είναι από τις μεγαλύτερες από πλευράς ποσότητας δείγματος που έχουν διενεργηθεί ποτέ στον Δήμο Μαραθώνα. Γι’ αυτή και μόνο την πρωτιά, αξίζει να τη λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι δημοσιολογούντες της περιοχής μας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας: https://research.adwapps.com/index
ΠΗΓΗ dimotisnews.gr