iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Δεν αποκλείουν ισχυρό
μετασεισμό στα Ψαχνά
οι επιστήμονες


Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού βρίσκονται οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του σεισμού των 4,9 βαθμών ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της σύσκεψης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει πάνω από 100 σεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,5 Ρίχτερ. «Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού» καταλήγουν τα μέλη της Επιτροπής τα οποία θα συνεδριάσουν και σήμερα εκτός απροόπτου.
Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετοί σε αριθμό αλλά όχι σε μέγεθος όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες. «Το φαινόμενο εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 μετασεισμοί και έχουν μικρό μέγεθος. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».