iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ραφήνα Θεοφάνια
Το μόνο ''μελανό''
σημείο της ημέρας


Εξαιρετικός ο λαμπρός εορτασμός των Θεοφανίων στο λιμάνι της Ραφήνας και στο κεντρικό της ρεπορτάζ η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr επιδαψιλεύει επαίνους - γιατί το αξίζουν - στον Οργανισμό Λιμένος, τον Δήμο και το Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Ωστόσο για άλλη μία χρονιά από τύχη δεν έπεσε δημοσιογράφος στη θάλασσα την ώρα που έκανε τη δουλειά του στον χώρο σε μέγεθος... τηλεφωνικού θαλάμου που αναλογούσε για τον Τύπο (τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ).

Τολμάμε να θίξουμε το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα με την ελπίδα να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι ότι η επισήμανση γίνεται καλοπροαίρετα και χωρίς καμία αιχμή, προκειμένου - με το καλό - το 2024 να γίνουν όλα όπως πρέπει με βάση τη λογική και το σεβασμό στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Αλλά πάνω απ όλα για την αποφυγή ατυχήματος που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Άλλο να βουτάς οικειοθελώς στη θάλασσα και άλλο να πέφτεις από κατά λάθος σπρώξιμο ή γλίστρημα.

Το χρονικό

Πολύ καλώς οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου ήλεγχαν με αυστηρότητα όλους όσοι πήγαιναν να μπούνε στον ειδικό χώρο της τελετής της ρίψης του Σταυρού όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων. Πλησιάζοντας την αξιωματικό που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο, της δείξαμε την επίσημη ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ δηλώντας και προφορικά τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Ωστόσο διευκρινιστικά μας ρώτησε ευγενικά αν μπαίνουμε για ρεπορτάζ για την τελετή και της απαντήσαμε καταφατικά. Ήδη μάλιστα στο χώρο είχαν περάσει με τον εξοπλισμό τους οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων rpn.gr, irafina.gr και άλλα δύο άτομα με κάμερες που δεν γνωρίζουμε (χωρίς να αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την επαγγελματική τους  σχέση με ΜΜΕ).

Ως εδώ καλά. 

Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης αρχίζει από εδώ και στο εξής...

Με το που φτάνει η πομπή με το πλήθος κόσμους, φυσικά προηγούντο οι ιερείς και οι επίσημοι με τις αστυνομικές συνοδείες - όσοι είχαν - και ακολούθησαν οι πολίτες, γίνεται το ακατανόητο...

Αντί εκεί να γίνει μια φραγή μετά το ''κύμα'' των περίπου 20 επισήμων, πέρασαν όλοι ανεξαιρέτως.

Συνεπώς διερωτώμεθα ευλόγως: Γιατί ο εξονυχιστικός έλεγχος σε εμάς, ενώ σε λίγα λεπτά μπήκαν στο χώρο εκατοντάδες πολίτες σαν όχλος. Και δεν λέμε ότι δεν έπρεπε να γίνει σε εμάς έλεγχος. Κι εμείς απλοί πολίτες είμαστε, αλλά μπήκαμε μόνο και μόνο για να κάνουμε τη δουλειά μας. Δηλαδή φωτορεπορτάζ.

Το αποτέλεσμα παραπέμπει σε τριτοκοσμικές εικόνες, όπου σε έναν χώρο 2 επί 2 (κυριολεκτικά, μάρτυρες είναι οι εκπρόσωποι των άλλων ΜΜΕ) δεινοπαθήσαμε για να κάνουμε τη δουλειά μας. Από τη μία προσπαθούσαμε για ένα φωτογραφικό πλάνο και από την άλλη να μην πέσουμε στη θάλασσα! Και γιατί αυτό?

Γιατί κανείς - για άλλη μία χρονιά - δεν μερίμνησε για το λογικό να τοποθετηθούν είτε προστατευτικά κάγκελα, είτε ο έλεγχος για τους δημοσιογράφους να γίνεται αποκλειστικά σε αυτό τον μικρό χώρο του 2 επί 2 ώστε να μπούνε μέσα μόνο αυτοί. Τόσο εύκολο είναι.

Όπως - και πάλι - κάθε χρόνο σε αυτό το χώρο προσπαθούσαν να στριμωχτούν, παντελώς άσχετα άτομα με τα ΜΜΕ. Φέτος συνέβη το εξής ασύλληπτο! Στο χώρο παρείσφρησε μια κυρία χωρίς να κρατά φωτογραφική μηχανή, κάμερα, κινητό ή μπλοκ σημειώσεων, που όταν τολμήσαμε ευγενικά να την παρακαλέσουμε να κάνει λίγο πιο πίσω είπε ''είμαι δημοσιογράφος...της ''πρυτανείας''! Για γέλια και για κλάματα όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση. Το χειρότερο όμως και προκλητικό ήταν ο κουστουμαρισμένος κύριος, ο οποίος φωτογράφιζε με το κινητό του κάποιον συγκεκριμένο επίσημο στην εξέδρα. Δεν έχει σημασία ποιόν, σημασία έχει που γλιτώσαμε και δεν μας έριξε κατά λάθος στη θάλασσα. Ωστόσο πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε- και θα το μάθουμε - αν επρόκειτο για φίλο ή συγγενή επισήμου που κάλεσε εκτάκτως για εξυπηρέτηση να τον φωτογραφήσει, για έμμισθο συνεργάτη του γραφείου του ο οποίος πληρώνεται από το Ελληνικό Κράτος για άλλη δουλειά αλλά κάνει και τον φωτογράφο ή το χειρότερο... (μας είναι αδύνατο να το πιστέψουμε πόσο μάλλον να το γράψουμε)...

Λεπτομέρεια: Φυσικά και δεν απαγορεύεται σε μία δημόσια τελετή να φωτογραφίζει όποιος θέλει, όποιον θέλει, απ όπου θέλει. Αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, καθώς μπορεί εύκολα να συμβεί ατύχημα, γι αυτό θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις για την ασφάλεια όλων να υπάρχει είτε έλεγχος για είσοδο μόνο εκπροσώπων του Τύπου, είτε μέριμνα για πιο ασφαλή χώρο και ας μπαίνουν στη δεύτερη περίπτωση και... συνεργάτες των επισήμων.

Του χρόνου θα υπενθυμίσουμε ευγενικά και εγγράφως ως ΜΜΕ στις τοπικές Αρχές το σοβαρό αυτό θέμα και είμαστε σίγουροι ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν ώστε να μην ξανασυμβούν αυτά τα ''παρατράγουδα'' και να μην αναγκαστούμε να κάνουμε τη δουλειά μας υπό αντίξοες συνθήκες.

Για το τέλος κρατάμε την υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα που βοήθησε στο να χαρεί ο κόσμος, την τελετή του αγιασμού των υδάτων στην όμορφη Ραφήνα. Το πρόσημο για την οργάνωση είναι απολύτως θετικό! Αν 2-3 εργαζόμενοι στον Τύπο λαχτάρησαν και δεν έχασαν κάποια φωτογραφικά πλάνα, μικρό το κακό. Το κακό θα ήταν να είχαμε υποστεί ψυχρολουσία στη θάλασσα. Στο ''τσακ'' τη γλιτώσαμε...