iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ρύθμιση για τα
καταπατημένα του
δημοσίου με πρόστιμο


Με εκπτώσεις έως 80% και με δόσεις από 100 ευρώ το μήνα, θα μπορούν να ξεκαθαρίσουν οριστικά και με νόμιμους τίτλους κυριότητος, τα ακίνητα που έχουν "μπλέξει" ανάμεσα στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους και στο δημόσιο που τα διεκδικεί ως δημόσια περιουσία.
Δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο Opengov (μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10μμ)και, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του, οι αιτήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Ακίνητα σε περιοχές, γειτονιές ή χωριά σε όλη την χώρα, ιδίως όμως στη Βόρειο Ελλάδα και όπου αλλού εγκαταστάθηκαν προσφυγικοί πληθυσμοί στα τελευταία 100 χρόνια (πχ σε Χαλκδική και Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ή σε Βύρωνας, Νέα Ερυθραία και Βριλήσια στην Αθήνα κλπ) δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι σήμερα και το Δημόσιο αντιμάχεται με τους κληρονόμους ή τους αγοραστές καταπατημένων εκτάσεων, ακόμα και σε περιοχές όπου έχουν αναγερθεί και μεταπωληθεί πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα ολόκληρα (πχ κτήμα Νάστου στην Ηλιούπολη, κτήμα Βεϊκου στο Γαλάτσι κλπ).
 
Γενικά, ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσόν τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%.