iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Ραφήνα Πικέρμι
Ο ''μαύρος κύκνος''
της κακοκαιρίας


Τώρα που πέρασε η κακοκαιρία ας δούμε με δημοσιογραφική ψυχραιμία και προπαντός δικαιοσύνη τι συνέβη με τη ''Μπάρμπαρα'' στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου.
Κατ αρχάς και το επισημαίνουμε γιατί οφείλουμε όπως στηλιτεύουμε τα στραβά τα ανάποδα, να επικροτούμε το καλό και σωστό.
Μπράβο στον δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή, την Πολιτική Προστασία, τους εργαζόμενους και εθελοντές, αλλά και τους πολίτες για όσα έκαναν και μπορούσαν ο καθένας από την πλευρά του.
Η αναμφισβήτητη αλήθεια είναι πως επρόκειτο για μια παροδική χιονόπτωση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο. Αν εξαιρέσουμε τα ορεινά του Πικερμίου που φυσικά η χιονόπτωση δεν ήταν ήπια και ''το έστρωσε'', αλλά δεν έκλεισε κανένας δρόμος (εξ όσων γνωρίζουμε) όλη η άλλη περιοχή ταλαιπωρήθηκε μόνο από το τσουχτερό κρύο, αλλά χειμώνας είναι μην τρελαθούμε!
Συνεπώς δεν ήταν μια τρομερή κακοκαιρία που δοκιμάστηκε (όπως το 2021 και 2022) ο δήμος μας, αλλά και όλη η Αττική. Ωστόσο το μπράβο δεν χάνει την αξία του (το υπογραμμίζουμε) για τον κ. Μπουρνούς, τη Δημοτική Αρχή, την Πολιτική Προστασία, τους εργαζόμενους και εθελοντές και την πλειονότητα των πολιτών που μερίμνησαν προληπτικά. Είτε προμηθεύτηκαν αλάτι, είτε δεν κυκλοφόρησαν άσκοπα, είτε καθάρισαν μόνοι τις εξόδους των σπιτιών τους, είτε αντέδρασαν με σύνεση και λογική. 
Το μεγαλύτερο μπράβο από την ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr πηγαίνει στους εθελοντές που δεν παίρνουν ένα ευρώ για να βγαίνουν από το ζεστό τους σπίτι και να συνεισφέρουν όπως και όσο μπορούν για να καθόμαστε εμείς στους καναπέδες και να πίνουμε τσάι. Φυσικά μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους της  εξαιρετικής Πολιτικής Προστασίας που ιδιαίτερα (και λόγω έξτρα εμπειρίας) τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρότυπο λειτουργίας, αποτελεσματικής επιχειρησιακής ετοιμότητας, με συγκροτημένη δομή και σχέδιο δράσης.
Ολόψυχη ευχή όλων μας να μη χρειαστεί ποτέ να δοκιμαστεί σε πύρινο όλεθρο όπως τον Ιούλιο του 2018 στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Νέο Βουτζά, σε πλημμύρα ή Θεός φυλάξει σε καταστροφικό σεισμό.
Σε όλα αυτά υπάρχει και μια ''γκρίζα'' εικόνα. Είναι ύβρις στο έργο όλων αυτών που προαναφέραμε να προσπαθούν κάποιοι να ''καρπωθούν'' την ''επιτυχία''. Το τονίζουμε με κίνδυνο να παρεξηγηθούμε από θερμοκέφαλους. Δεν υπήρξε καμία επιτυχία που να χρειάζεται... βραβείο. Ήταν μια ανώδυνη συνηθισμένη χειμωνιάτικη κακοκαιρία που όμως δεν αποδυναμώνει την ετοιμότητα και σωστή διαχείριση της Δημοτικής Αρχής και την αυταπάρνηση της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών. Αν λοιπόν ορισμένοι ''πουλάνε καθρεφτάκια'' στους πολίτες θεωρώντας τους Ζουλού, αυτό είναι προσβλητικό. Να προσπαθείς, να κερδίσεις  ναρκισσιστικά λίγη δημοσιότητα σαν μαύρος κύκνος όπως λέγεται στη γλώσσα της ψυχολογίας. 
Οι πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου (ευτυχώς) θα πάνε στις δημοτικές κάλπες του Οκτωβρίου, βάζοντας σταυρούς στους αφανείς ήρωες και σε αυτούς που απλώς έκαναν τη δουλειά τους, ως οφείλουν, χωρίς φαμφάρες και... αξεσουάρ.
Κανένας μόνος του δεν έσωσε τη Ραφήνα και το Πικέρμι από τη... συντέλεια. Στο κάτω κάτω είναι και αμαρτία. Κανείς δεν είναι Θεός για να σώζει ανθρώπους. Εκτός αν πάσχει από μεγαλοιδεατικό παραλήρημα.
Μια ομάδα - για να μιλήσουμε ποδοσφαιρικά - έπαιξε καλά και κέρδισε. Για να μπει ένα γκολ στο γήπεδο συμβάλουν όλοι. Από τον φίλαθλο που εμψυχώνει στην εξέδρα, τον πρόεδρο που νοιάζεται να μη λείπει κάτι σημαντικό, τον προπονητή που έχει καλό σύστημα και όλους τους ποδοσφαιριστές. Από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο αναπληρωματικό, ο οποίος δεν θα παίξει ούτε ένα λεπτό, αλλά κάθεται στον πάγκο υπομονετικά μήπως χρειαστεί να μπει. 
Η ''εποχή των Ζουλού'' στη Ραφήνα και το Πικέρμι παρήλθε ανεπιστρεπτί...