iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ανήσυχοι οι επιστήμονες
για σεισμό ''μαμούθ''
και στην Ελλάδα


Ανησυχητική απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός της Τουρκίας έδωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Αφού σημείωσε ότι τέτοιοι μεγασεισμοί σημειώνονται κάθε 600 χρόνια επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, ο καθηγητής Συνολάκης είπε στο MEGA:

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ».

Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός στην Τουρκία που χτύπησε με 7,8 Ρίχτερ στα νοτιοανατολικά της χώρας και τη βόρεια Συρία «μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» προχώρησε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 «αυτός ο σεισμός των 7,8 και των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία, μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στις πιο κοντινές περιοχές σε αυτό το ρήγμα, δηλαδή στην Τουρκία, στην Συρία, αλλά και στην Κύπρο, στο κυπριακό σεισμικό τόξο, που είναι πολύ κοντά στην περιοχή» συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να συμβούν και στην Ελλάδα ισχυροί σεισμοί, αντίστοιχοι αυτών που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και την Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «είχαμε τα 7,5 Ρίχτερ στην θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 και 21 ημέρες μετά διήγειρε, προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας. Δημοσιεύσεις επιστημονικές απέδειξαν ότι ο σεισμός της Πάρνηθας προκλήθηκε από τον σεισμό στην θάλασσα του Μαρμαρά».

«Σεισμοί εντάσεως 6,5 και 7 Ρίχτερ στην περιοχή μας, είναι μέσα στα ενδεχόμενα να συμβούν», κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ανάλυσή του για τον σεισμό στην Τουρκία που έχει προκαλέσει χιλίαδες νεκρούς.

Την ίδια έρωτηση δέχθηκε στον ΣΚΑΪ και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος απάντησε ότι «ιστορικά στο παρελθόν είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς στην Ελλάδα οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο καθώς είχαμε 3-4 παραδείγματα».
Ο κ. Χουλιάρας εξήγησε, πάντως, ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία «είναι πολύ μακριά σε απόσταση από την Ελλάδα για να την επηρεάσει σεισμικά, να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσεων από αυτή την ακολουθία στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς, δε, για τη θεωρία του ντόμινο είπε ότι «ο σεισμός έγινε σε απόσταση πάνω από 1.000 χλμ. από τον ελλαδικό χώρο. Το φαινόμενο αυτό το είδαμε σε 9 ώρες όταν 100χλμ πιο πάνω από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ είχαμε σεισμό 7,7 Ρίχτερ».
«Πιστεύω ότι ένας τέτοιος σεισμός στην Ελλάδα θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, έχουμε καλύτερα κτήρια και υποδομές, επίσης έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας ότι οι περισσότεροι σεισμοί σημειώνονται σε υποθαλάσσιες περιοχές. Τα κτήρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε με συνεχείς ελέγχους, αν αφοσιωθούμε σε αυτά νομίζω θα πάμε καλά» κατέληξε ο Γεράσιμος Χουλιάρας.