iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

H θανάτωση άγριων
ζώων γίνεται
κακούργημα


Σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών θα μετατραπεί η θανάτωση ζώου της άγριας πανίδας με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να ενοποιηθεί το αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο ήδη ισχύει από το 2021 για την κακοποίηση και θανάτωση των ζώων συντροφιάς και για την άγρια ζωή.

Το ζήτημα είχε δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η αυστηροποίηση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς άφηνε ουσιαστικά την άγρια πανίδα σε μία γκρίζα ζώνη. Η διατύπωση του νόμου άφηνε κενά ως προς το αν θα μπορούσαν να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές και για την άγρια πανίδα.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας μιλώντας σε εκδήλωση για την ποινική νομοθεσία και το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε ότι η ομάδα εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει το τελικό κείμενο της διάταξης, η οποία πολύ σύντομα θα προωθηθεί προς νομοθέτηση.

Ο Γράμμος και το όρος Δίκτη στην Κρήτη θα συμπληρώσουν τη δεκάδα των απάτητων βουνών, καθώς όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ίδιας εσπερίδας ο κ. Αμυράς, το υπουργείο θα κηρύξει άμεσα μεγάλες περιοχές των δύο ορεινών όγκων στα «Απάτητα Βουνά».

Πρόκειται για βουνά, στα οποία απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και κατά συνέπεια και η δημιουργία αιολικών πάρκων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.