iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Σενάρια για τον
μεταβατικό πρωθυπουργό
στην Ελλάδα


Παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία του Μαΐου για την διεξαγωγή των εκλογών, η 21η του μήνα θεωρείται ότι είναι αυτή που έχει κυκλώσει στην ατζέντα του.

Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα κλείσει στις 11 Απριλίου για το Πάσχα και δεν θα ανοίξει ξανά υπό την παρούσα σύνθεση, καθώς στις 20 – 24 Απριλίου θα προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές και θα ακολουθήσει η διάλυση της. Από την στιγμή που η αυτοδυναμία θεωρείται αδύνατη, την αμέσως επόμενη ημέρα, 22 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος με μέγιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών τις τρεις ημέρες. Το ίδιο θα πράξει και για τους αρχηγούς του δεύτερου και τρίτου κόμματος. Εφόσον, επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο η διαδικασία με μέγιστη διάρκεια τις εννέα μέρες θα ολοκληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Επικρατέστερος για την θέση θεωρείται ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Ακολουθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η εκλογή προεδρείου και την επόμενη ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 2 Ιουλίου, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης κάλπης είναι αυτά που θα καθορίσουν «το «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα».

ΠΗΓΗ iefimerida.gr