iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ημερίδα κύρους
Η Ελλάδα στον
σύγχρονο κόσμο


Την έννοια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, μέσα σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, αποτύπωσαν πολλοί.

Σπουδαίοι στοχαστές, επιστήμονες αλλά και αθλητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ημερίδα «Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο:  Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα», που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» αλλά και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Γιάννης Αμανατίδης, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Βασιλική Θάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες της Ημερίδας, μίλησε για μία σημαντική πτυχή του «Εθνικού Χρέους των Ελλήνων», τον προσδιορισμό δηλαδή των «βασικών στοιχείων της αποστολής της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο».  «Δεν μπορούμε ν’ αρκεσθούμε στις «δάφνες» της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς, για να πορευθούμε στον Σύγχρονο Κόσμο.  Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο οφείλουμε, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας αφού πρόκειται για Εθνικό Στόχο  –άλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέπει τι μας στοίχισε, διαχρονικώς, η διχόνοια και ο διχασμός– να θωρακίσουμε την Ελλάδα του σήμερα, έναντι των, υπαρξιακών για το μέλλον της, σύγχρονων προκλήσεων.  Ιδίως δε οφείλουμε:  Ν’ αποκαταστήσουμε το κύρος του Τόπου μας….  Κυρίως δε -και αναλογιζόμενοι το μεγάλο κόστος των σφαλμάτων του πρόσφατου παρελθόντος- να δώσουμε στις γενιές που έρχονται τα μέσα και τις ευκαιρίες, προκειμένου να οικοδομήσουν το μέλλον της Χώρας μας, σύμφωνα με τις, πραγματικά ανεξάντλητες, δυνατότητές τους.  Πρώτιστο δε μέλημά μας, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για την Ελλάδα, αλλά και για την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας μίλησε, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η υπέρτατη έννοια της «Πατρίδας», από την εποχή του Ομήρου, και της «Δημοκρατίας», από την εποχή του Περικλή. Είναι η χώρα που γέννησε τον «Λόγο», το «Κάλλος» και την «Αρμονία».  Είναι το πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που για τον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη, δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, το φως του ήλιου και την τεράστια παράδοσή του που μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Πιστεύω σε αυτή την Ελλάδα και είναι για μένα το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε το  Ίδρυμά μας να αγωνίζεται εδώ και  21 χρόνια με αίσθημα ευθύνης για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας». 

 



Πηγή: «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» [εικόνες] | iefimerida.gr