iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου
από τη
''Νέα Πορεία''


Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για πρώτη φορά η ''Νέα Πορεία'' από την ιδρυσή της σημειώνει

Η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» για τη Ραφήνα και το Πικέρμι, έχει ένα μακρόπνοο όραμα, με καθορισμένους στόχους και μέσα, και ως απώτερο σκοπό να εμπνεύσει και να δώσει ταυτότητα στην πόλη μας. Μια πόλη με μεγάλες δυνατότητες.

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδειχθεί εγωκεντρική. Απέτυχε να δώσει λύσεις στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της πόλης:

Η μετακίνηση εντός του αστικού ιστού αλλά και περιαστικά, στους «ορεινούς οικισμούς».

Το κυκλοφοριακό, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες «πνίγει» το κέντρο, αλλά και περιμετρικά συγκεκριμένα κομβικά σημεία.

Η ανυπαρξία υποδομών για τους πεζούς.

Η προσαρμογή στις σύγχρονες μορφές ενέργειας.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ευκαιριών που αναδύονται από την εφαρμογή τους.

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Η εφαρμογή πράσινων πολιτικών αστικής ανάπλασης.

Η ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων της πόλης.

Όλα τα παραπάνω και όχι μόνον, παραμένουν ζητήματα στα οποία η πρόοδος που έχει επιτελεστεί είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη.

Αλλά και στα μικρά, τα καθημερινά, όπως η επονομαζόμενη μάχη της «λακκούβας», η παρούσα δημοτική αρχή αποδείχθηκε «λίγη» προσπαθώντας να την κερδίσει με εργολαβίες και απευθείας αναθέσεις. Η καλλιέργεια απαιτήσεων που εκ των προτέρων ξέραμε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, έγινε κανόνας.

Η εμπειρία, αποδεικνύει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις πελατειακές σχέσεις, τους επιλεκτικούς διορισμούς, τις δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι.

Το μέλλον που ανοίγεται σήμερα μπροστά μας έχει ομολογουμένως δυσκολίες, τις οποίες όμως μπορούμε να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε.

Συνδημότες και συνδημότισσες,

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, δηλαδή ο Δήμος, αποτελεί τον πλησιέστερο και φιλικότερο προς τον πολίτη θεσμό διοίκησης.

Η εξασφάλιση της συνέχειας ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση των «Κέντρων Κοινότητας», η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας με την ενίσχυση του αριθμού των μονίμων υπαλλήλων, η αύξηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η δημιουργία νέων πόρων, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους μας. Απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Και από την πλευρά του κεντρικού κράτους και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης με την ανάληψη πρωτοβουλιών, διεκδικητικών και αναπτυξιακών.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου, μετά την παραχώρηση στο Δήμο από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ολοκλήρωση του νέου λιμανιού της πόλης, με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις Διοικητικών Υπηρεσιών και χώρων εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών και η κατασκευή μαρίνας σκαφών αναψυχής, που θα δώσουν νέες ευκαιρίες και θα τονώσουν την εμπορική ζώνη της πόλης μας.

Η επέκταση της Αττικής οδού και του Προαστιακού, μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας, έργα τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια και θα κάνουν την πόλη να ανασάνει από το βάρος των διερχομένων οχημάτων.

Ο σχεδιασμός ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου με δημιουργία ευρύτατου κοινωνικού μετώπου ώστε να αξιοποιηθούν δυνατότητες όπως η ένταξη στα προγράμματα αστικής ανάπλασης και ανάδειξης του φυσικού κάλους, του Πικερμίου και της Ραφήνας.

Αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη σημερινή πραγματικότητα και να συμβιβαστούμε. Οραματιζόμαστε μια όμορφη και φιλική πόλη, που δεν θα αποκλείει κανέναν και καμία, αλληλέγγυα, δημοκρατική και προοδευτική. Μια πόλη που βήμα-βήμα με δράσεις και συνέργειες, δεν θα διώχνει τους νέους αλλά, αντίθετα, θα τους δίνει δυνατότητες να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Για την υλοποίηση αυτών των προκλήσεων απαιτείται μία νέα δημοτική Αρχή η οποία να χαρακτηρίζεται από όραμα, τόλμη για καινοτόμες λύσεις που θα ανοίγουν δρόμους. Μια δημοτική αρχή με ανθρώπους που θα μπουν μπροστά με πάθος και όρεξη για δουλειά, ανθρώπους με έντιμο βίο.

Μια δημοτική Αρχή βασισμένη σε σκεπτόμενους πολίτες με διάθεση να προσφέρουν, μια δημοκρατική και πολυσυλλεκτική αρχή. Μια δημοτική Αρχή με πνεύμα ευαισθησίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλοσεβασμού, μακριά από αποκλεισμούς, ακρότητες, αυταρχισμό και μισαλλοδοξία. Μια δημοτική Αρχή με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου.
Στην πόλη μας, υπάρχουν οι δυνάμεις αυτές που μπορούν και πρέπει να παλέψουν για ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχουν οι επιστημονικοί, επαγγελματικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί φορείς που έχουν την δυνατότητα να το σχεδιάσουν και να εργασθούν προκειμένου να το υλοποιήσουν.

Σε αυτόν τον αγώνα δεσμευόμαστε σήμερα εμείς. Ο συνδυασμός: «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» για τη Ραφήνα και το Πικέρμι.