iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Πολιτική ''νάρκη''
η απλή αναλογική


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action 24 ότι πως η απλή αναλογική δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα και μάλιστα τη χαρακτήρισε «νάρκη».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη επισημαίνοντας πως αν έβγαιναν οι αριθμοί τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έβρισκαν τρόπο να συνεργαστούν και να κάνουν κυβέρνηση των ηττημένων.

«Πιστεύω ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας, ότι η απλή αναλογική ουσιαστικά είναι μία «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα. Είναι ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση. Και βέβαια το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να το κάνετε σε εμένα. Πρέπει να το κάνετε σε αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται την απλή αναλογική και σε αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκύψει «κάποιου είδους προοδευτική διακυβέρνηση» την επόμενη μέρα.
Διότι έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πήγαμε σε «κυβέρνηση ανοχής», πήγαμε σε μία συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ μας με «Δήμητρες», τώρα υπάρχει μία κόντρα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν έναν τρόπο να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο συνεργασίας δυνάμεων της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι «άλλα λέμε προεκλογικά και μετεκλογικά μπορεί άλλα να κάνουμε. Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση ηττημένων και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν έβγαιναν οι αριθμοί, σίγουρα θα έβρισκαν ένα τρόπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα του ΜέΡΑ 25».
«Ο κ. Ανδρουλάκης δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι έχει κάποιο προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ έχω θέμα με το ΠΑΣΟΚ γιατί επί των ημερών του κ. Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ έχει διολισθήσει σε θέσεις που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές» είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα πως το χάσμα ανάμεσα σε Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη μεγαλώνει. Μάλιστα πρόσθεσε πως με «αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις».