iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης
ξέφυγε από την παγίδα
της απλής αναλογικής


Για σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αψήφησε τις δημοσκοπήσεις αλλά και έσπασε τα δεσμά που προσπάθησε να του βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, κάνει λόγο το Bloomberg.

«Οι επενδυτές τιμολογούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον 55χρονο Μητσοτάκη στη δεύτερη ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου, η οποία αναμένεται να του εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σαφή εντολή για να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει το διεθνές πρακτορείο.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Μητσοτάκης νίκησε την Κυριακή τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ξεπέρασε και την πολύ πιο ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην αποπομπή της από το ευρώ και έναν χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη να κερδίσουν πλειοψηφίες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 3,877% -το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο-, υπογραμμίζοντας την αποσύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, έναν άλλον αδύναμο κρίκο στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρει το Bloomberg.
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναφέρει το Bloomberg, ήταν οι πρώτες και μοναδικές που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο Τσίπρας, το οποίο απαιτούσε ουσιαστικά να αποσπάσει ένα κόμμα ποσοστό περί το 48% για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Στις επόμενες εκλογές ο νικητής θα εξασφαλίσει μπόνους έως και 50 εδρών, μειώνοντας το όριο της αυτοδυναμίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις περίπου στο 38%.