iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Όποιος δεν παίζει
παιχνίδια με χαρτιά,
δεν ξέρει τι χάνει...


Όλοι μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλοι ακούνε μουσική, άλλοι διαβάζουν βιβλία, άλλοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια κι άλλοι παίζουν παιχνίδια με χαρτιά. Οι τελευταίοι δεν υστερούν σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες, καθώς έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με πολύ ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά παιχνίδια.

Αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια με κάρτες είναι το «Uno». Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον Merle Robbins το 1971 στο Οχάιο της Αμερικής, ενώ κυκλοφόρησε ευρύτερα το 1992 από την αμερικανική εταιρεία «Mattel». Νικητής του παιχνιδιού είναι όποιος καταφέρει να ξεφορτωθεί πρώτος όλες τις κάρτες του. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να ταιριάζει πάντα τις κάρτες σε αριθμό, σύμβολο ή χρώμα. Βέβαια, όποιος μείνει με μια κάρτα στο χέρι, δεν πρέπει να ξεχάσει να πει «Uno».

Παρόμοιο παιχνίδι, ωστόσο αυτή τη φορά με χαρτιά, είναι η «Αγωνία». Παίζεται από 2 ως 4 παίκτες και σε κάθε παρτίδα μοιράζονται από 7 φύλλα σε κάθε έναν. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, ένα φύλλο τοποθετείται ανοιχτό στο κέντρο του τραπεζιού. Σκοπός του κάθε παίκτη είναι να καταφέρει να ρίξει όλα τα φύλλα που έχει στο χέρι του και, γενικότερα, να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους σε κάθε παιχνίδι. Οι κανόνες είναι απλοί και αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο αγαπητά παιχνίδια για φίλους και οικογένειες.

Το «Κουμ Καν» δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Είναι παιχνίδι για όλες τις ηλικίες και απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση και προσοχή. Αρχικά, ο κάθε παίκτης ξεκινάει με 10 φύλλα στα χέρια του. Τα υπόλοιπα παραμένουν κλειστά και 1 φύλλο τοποθετείται κάτω ανοιχτό. Στόχος είναι να συμπληρωθούν σειρές από τρία φύλλα ή και περισσότερα, να συμπληρωθούν δηλαδή είτε (για παράδειγμα) 3 τριάρια είτε συνεχόμενοι αριθμοί του ίδιου χρώματος (3,4,5,6 κούπα). Νικητής αναδεικνύεται όποιος παίκτης κατορθώσει να απαλλαγεί πρώτος από όλα τα φύλλα του.

Ένα ακόμα πολύ δημοφιλές παιχνίδι είναι το πόκερ. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με πολλή αδρεναλίνη, ανατροπές και, βεβαίως, μπόλικη στρατηγική. Κάθε παίκτης, με βάση αυτά που υποδεικνύουν οι συνδυασμοί πόκερ, μπορεί να ακολουθήσει τη δική του τακτική, προκειμένου να φτάσει στη νίκη. Πάρα πολλές παρέες συνηθίζουν να βρίσκονται σε ένα σπίτι, να στήνουν τη τσόχα σε ένα τραπέζι και να παίζουν πόκερ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια δημοφιλία το διαδικτυακό πόκερ. Πλέον, οι περισσότεροι παίκτες μπαίνουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες και προτιμούν να παίζουν πόκερ διαδικτυακά. Αυτό δεν αλλάζει, σε καμία περίπτωση, το ενδιαφέρον του παιχνιδιού. Αντίθετα, το ενισχύει καθώς τα γραφικά είναι πιο εξελιγμένα, η αλληλεπίδραση με τους παίκτες παραμένει η ίδια και, μάλιστα, τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το metaverse και η τεχνητή νοημοσύνη, κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο συναρπαστικό.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας και του μυστηρίου, το αγαπημένο παιχνίδι είναι σίγουρα το «Παλέρμο». Το πλεονέκτημα αυτού του παιχνιδιού είναι πως όσο περισσότεροι παίκτες παίζουν, τόσο το καλύτερο. Μοιράζονται φύλλα σε κάθε παίκτη, τα οποία προσδιορίζουν το ρόλο τους στο παιχνίδι. Με άλλα λόγια, κάποιοι είναι οι δολοφόνοι, ένας είναι ο αστυνομικός και όλοι οι υπόλοιποι απλοί και αθώοι πολίτες. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο στόχος των παικτών είναι... διαφορετικός. Στόχος των δολοφόνων είναι να μην αποκαλυφθούν ως το τέλος του παιχνιδιού και στόχος των αθώων πολιτών να τους εντοπίσουν.

Θα έλεγε κάποιος πως η μπιρίμπα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μαζώξεις στο σπίτι και το ξενύχτι μέχρι το πρωί. Πρόκειται, πραγματικά, για ένα παιχνίδι τόσο ενδιαφέρον που άπαξ και ξεκινήσεις, δύσκολα σταματάς. Συνήθως παίζεται με ζυγό αριθμό παικτών (2 ή 4), αλλά μπορεί να παιχτεί και με 3. Κάθε παίκτης πρέπει να ρίξει όλα τα φύλλα του στο τραπέζι, να τα «κατεβάσει» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι παίκτες. Οφείλει να δημιουργήσει συνδυασμούς, που είτε είναι ακολουθίες φύλλων του ίδιου σχήματος (π.χ. καρό) είτε είναι ίδια φύλλα (π.χ. 3 τεσσάρια). Το ζευγάρι που θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους πόντους είναι και το νικητήριο. Συνήθως ένα παιχνίδι τελειώνει στους 2010 πόντους.

Πινάκλ, Jungle Speed, Εκρηκτικά Γατάκια, Ξερή είναι ακόμα μερικά αγαπημένα παιχνίδια με χαρτιά ή κάρτες. Η λίστα είναι μεγάλη και τα παιχνίδια συναρπαστικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαζευτείτε με τους οικείους σε ένα σπίτι και να έχετε μαζί σας μια τράπουλα. Τα υπόλοιπα είναι απλά...διασκέδαση.