iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ραφήνα Posidonia
Festival Η ''πράσινη
ομπρέλα'' του δήμου


Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με το Posidonia Festival έβαλε τα θεμέλια για την καθιέρωση μιας περιβαλλοντικής εκδήλωσης που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των κρατικών φορέων αλλά και των επαγγελματιών της θάλασσας για την ανάγκη σωτηρίας και διατήρησης των λιβαδιών της Ποσειδωνίας επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον όμορφο χώρο του πάρκου Καραμανλή στη Ραφήνα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον καταρχάς των ειδικών οι οποίοι επωμίστηκαν με το επιστημονικό βάρος της παρουσίασης, της πολιτείας, των πολιτικών με την παρουσία πρώην υπουργών και βουλευτών αλλά και του απλού κόσμου που θέλησε να δει και να γνωρίσει από κοντά την Ποσειδωνία.

Τι είναι η Ποσειδωνία

Η Posidonia Οceanica η αλλιώς «γρασίδι της θάλασσας» είναι το φυτό καθαριστής των θαλασσών μας. Σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος για τη Μεσόγειο, με παραγωγικότητα εφάμιλλη αυτής των δασών του Αμαζονίου. Αν και καλύπτουν λιγότερο από το 0,2% των ωκεανών, απορροφούν έως και 83.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Συνοπτικά δράσεις, εργαστήρια, ομιλίες:

Την εκδήλωση άνοιξε μέσω Zoom από την Ισπανία ο Matteo Trivelli, επί σειρά ετών διοργανωτής του Posidonia Festival Mallorca. Με συντονισμένες προσπάθειες και μεγάλη επιμονή κατόρθωσαν να αλλάξουν την ισπανική νομοθεσία υπέρ της προστασίας της Ποσειδωνίας.

-Μαρία Σολομίδη (ερευνήτρια) – Γιάννης Ίσσαρης (PhD θαλάσσια οικολογία)

Οι δύο επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασαν την Ποσειδωνία, τα οφέλη και τους κινδύνους που απειλούν τα λιβάδια στο βυθό των θαλασσών. Πραγματοποιήθηκε live ξενάγηση με υποβρύχιο drone λίγα μέτρα από την παραλία Πανόραμα προς μεγάλη χαρά των μικρών φίλων που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

- Ιωάννα Κυριακάκη (Cyclades Preservation Fund)

Παρουσίασε λύσεις προστασίας της Ποσειδωνίας από τη μάστιγα των αγκυρών. Μέσα από κινούμενα σχέδια και παιχνίδια κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών για τη Ποσειδωνία.

-Τάσος Χάλαρης (MEPP)

Αναφέρθηκε αναλυτικά στον πρόσφατο καθαρισμό λιβαδιού Ποσειδωνίας στην παραλία Μαρίκες από εξειδικευμένους δύτες, χωρίς μπουκάλες οξυγόνου, και έδειξε πως αναφυτεύσανε ξεριζωμένη ζωντανή Ποσειδωνία.

Περίπτερα:

We love Marathon (χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης), Sea Shepherd, Anima, CPF, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της φύσης και ΕΛΚΕΘΕ.

Παρόντες πρώην υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Οικονόμου, Βάσω Τζίντζου, του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος και του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σμέρος.

Παράλληλα υπήρξαν ψυχαγωγικές δράσεις με τα παιχνίδια του CPF, των Προσκόπων της Ραφήνας με το εργαστήριο ζωγραφιάς και τα παιχνίδια στο γρασίδι, το εργαστήριο-παράσταση Κομποστο-Ποιηση από την ομάδα Κομποστοπία «Μαγικό Σχολείο των γήινων τεχνών», το οποίο συνδυάζει την οικολογία με την τέχνη και την αυτογνωσία με τη χαρά της ζωής.

Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν οι εθελοντές, το προσωπικό του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, σύλλογοι και επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συναυλία του Χρήστου Ταμπουρατζή Project με την καθοριστική συμβολή του Χρύσανθου Κορμπάκη στη ρύθμιση του ήχου.

Η Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, την επιτροπή για ένα Βιώσιμο περιβάλλον, πρώην υπουργούς, βουλευτές, επιστήμονες, όλους τους χορηγούς και ιδιαίτερα τον μέγα χορηγό το Πράσινο Ταμείο καθώς και απλούς πολίτες οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, και υπόσχεται ότι οι περιβαλλοντικές δράσεις θα έχουν και συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.