iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Το πρωτάθλημα ΜΜΕ
ξαναβρήκε το κύρος
και τη λάμψη του!


Ένας από τους παλαιότερους εργασιακούς αθλητικούς θεσμούς στην Ελλάδα, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μέσων μαζικής ενημέρωσης, το οποίο ξεκίνησε επισήμως τον Σεπτέμβριο του 1988 υπό την αιγίδα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με πρώτο ιστορικό πρόεδρο τον διακεκριμένο αθλητικό συντάκτη Τάκη Παιπέτη, συνεχίστηκε και φέτος για 34η σαιζόν.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί, καμεραμέν, ηχολήπτες, άνεργοι, αλλά και τιμής ένεκεν αθλητές εκτός των ΜΜΕ και ομάδες όπως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και τη δεκαετία του 90' οι εργαζόμενοι στο ΟΑΚΑ και το Σωματείο Εφημεριδοπωλών αγωνίστηκαν στο Πρωτάθλημα ΜΜΕ.

Από τους τρεις πρώτους τελικούς στο γήπεδο ''Ελ Πάσο'' της Καλλιθέας το 1989 μεταξύ των ομάδων 24 ώρες και ''Κέρδος'' με νικήτρια την πρώτη, το 1990 στο γήπεδο Ριζούπολης του Απόλλωνα μεταξύ των ομάδων ''Φίλαθλος'' και ''Κέρδος'' με νικήτρια τη δεύτερη και το 1991 στο γήπεδο ''Καραϊσκάκης'' μεταξύ των ομάδων ΕΡΑ και Flash με νικήτρια την πρώτη, μέχρι τον 34ο τελικό το Σάββατο 17 Ιουνίου στο γήπεδο Ζωγράφου μεταξύ των ομάδων iefimerida και over fm συνέβησαν τόσα πολλά που μπορείς να γράψεις βιβλίο!

Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr θα προσπαθήσει να θυμίσει μερικές χαρακτηριστικές στιγμές από το πρωτάθλημα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια. Τη δεκαετία του 90' το πρωτάθλημα διεξαγόταν κάποιες σαιζόν ακόμη και με 18 ομάδες σε έναν γύρο, ενώ παράλληλα θεσπίστηκε και οι θεσμός του κυπέλλου, ενώ γινόταν και ο μικρός τελικός (3ος με 4ο) και του super cap. Πρώτος τελικός super cap τον Σεπτέμβριο του 1993 μεταξύ των ομάδων ''Κέρδος'' και ΕΡΑ με νικήτρια την πρώτη. Οι κορυφαίες ομάδες της δεκαετίας του 90 με βάση τα τρόπαια και τις συμμετοχές σε τελικούς ήταν Κέρδος, Flash (του πρωτεργάτη Βαγγέλη Λογοθέτη), ΕΡΑ, Mega, Skai (του εμπνευστή Νίκου Τριανταφύλλου) και Έθνος.

Το 2002 αναλαμβάνει την προεδρία της οργανωτικής επιτροπής ο αείμνηστος αθλητικός συντάκτης Βαγγέλης Αλυσανδράτος, ο οποίος δημιουργεί και τη Μεικτή ομάδα Τύπου. ''Πρωταγωνιστές'' της δεκαετίας του 2000 είναι ο Alpha, ο Spor fm, ο Antenna και τα Νέα.

Τη δεκαετία του 2010 το πρωτάθλημα ΜΜΕ δυστυχώς αρχίζει σταδιακά να χάνει τη λάμψη του και να απαξιώνεται, καθώς ο κλάδος χτυπιέται από την οικονομική κρίση και την ανεργία και οι αθλούμενοι εργαζόμενοι συρρικνώνονται. Πλήγμα αποτελεί και η ασθένεια και τελικά η απώλεια του προέδρου Αλυσανδράτου, ενώ τη θέση του παίρνει μια εμβληματική μορφή του αθλητικού ρεπορτάζ ο Νίκος Κατσαρός, για να παραιτηθεί αργότερα και να τον διαδεχθεί ο αθλητικός συντάκτης Γιώργος Κουτσούμπας. Η πανδημία δίνει τη ''χαριστική βολή'' στον θεσμό, ο οποίος διακόπτεται ''βίαια'' λόγω της καραντίνας στα μισά του πρωταθλήματος τον Φεβρουάριο του 2020 για να διεξαχθεί ''με το ζόρι'' ο τελικός (τον Οκτώβριο σε ένα κενό της καραντίνας) μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων ως εκείνη την αγωνιστική ΓΓΑ - Atromitistas.gr με νικήτρια τη δεύτερη. 

Πάντως δεν υπήρξε ούτε μία ομάδα που να μην τίμησε με την αγωνιστικοτητά της το πρωτάθλημα όλα τα χρόινια και αξίζουν σε όλες μπράβο για την υπέροχη προσπάθεια!

Η σαιζόν 2021-22 μετά την πανδημία (καθώς δεν διεξήχθη καθόλου πρωτάθλημα το 2020-21) ήταν ''το κύκνειο άσμα'' στη ''γκρίζα'' πορεία. Όλοι όσοι αγαπούσαν το πρωτάθλημα ήξεραν ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό. Τότε ''μπήκε μπροστά'' με παρρησία, συγκρότηση, σχέδιο και πάθος μια ομάδα εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ με πολυετή επαγγελματική αλλά και ποδοσφαιρική παρουσία, ο Τάσος Δρακωτός, ο Νίκος Περάκης και ο Αλέκος Λατσούνας, οι οποίοι ''πήραν στις πλάτες τους'' το πρωτάθλημα και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Μετά την καθοριστική ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο του 2022 για την εκλογή νέας επιτροπής το αποτέλεσμα έδειξε την εμπιστοσύνη και την αποδοχή των εκπροσώπων της συντριπτικής πλειονότητας των 10 ομάδων στο πρόσωπο τους. Ήταν το σήμα ''προχωρήστε μπροστά και αλλάξτε τα όλα'', όπως και το έκαναν.

Ενεργοποίησαν την ΕΣΗΕΑ, τον ΠΣΑΤ, την ΕΠΗΕΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, την Περιφέρεια Αττικής, δήμους της Αττικής, ευγενικούς δωρητές και όλοι συνέδραμαν στο σημερινό μικρό ''θαύμα'' για το οποίο μιλάει ο χώρος των ΜΜΕ, Ένα πρωτάθλημα και κύπελλο με αίγλη, λάμψη, σοβαρότητα, διαφάνεια, οικονομική ευρωστία και προοπτική. Η ΕΣΗΕΑ παραχώρησε αίθουσα για τις συνεδριάσεις και οικονομική συνδρομή, πολύτιμη αρωγή από τον ΠΣΑΤ και την ΕΠΗΕΑ, ο ΕΔΟΕΑΠ δώρισε πέντε σύγχρονους απινιδωτές, η ΓΓΑ θα συνδράμει στην προσπάθεια του Πρωταθλήματος, η Περιφέρεια Αττικής δώρισε εμφανίσεις σε όλες τις ομάδες, μπάλες και άλλο υλικό, εταιρίες πρόσφεραν ευγενικά εμφιαλωμένο νερό για όλο το πρωτάθλημα, δήμοι παραχώρησαν δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο τα γήπεδα τους για τη διεξαγωγή των ματς. 

Για να φτάσουμε στο αποκορύφωμα στον τελικό κυπέλου στο γήπεδο Αλίμου το Σάββατο 10 Ιουνίου. Ένας ιστορικός τελικός, ο πρώτος της νέας οργανωτικής επιτροπής. Με απ' ευθείας τηλεοπτική κάλυψη, κόσμο στις εξέδρες, επισήμους, βουλευτές, παλιές δόξες του πρωταθλήματος που τιμήθηκαν. Και το κυριότερο. Τον τελικό σφύριξε εν ενεργεία διαιτητής της Super Leaque. Ο Άγγελος Ευαγγέλου, ενώ πριν τη σέντρα ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Μια μικρογραφία τελικού champions leaque που θα επαναληφθεί και στον τελικό πρωταθλήματος.

Αξέχαστες ανθρώπινες στιγμές η αγκαλιά δύο φίλων και παλιών συμπαικτών, του Νίκου Γκιόλια και του Αργύρη Κωστάκη, οι οποίοι οδήγησαν ως αρχηγοί τις ομάδες τους - sportime και metaforespress.gr - στο γήπεδο. Η συγκίνηση του - ίσως - κορυφαίου ποδοσφαιριστή που πέρασε από το πρωτάθλημα, Θανάση Μηλιδώνη ο οποίος είπε αντίο μετά από 33 χρόνια και τέλειωσε όπως του έπρεπε. Σηκώνοντας για το metaforespress.gr το κύπελο με το περιβραχιόνιο του αρχηγού που του παρέδωσε ο Μάριος Πάνου, μια άλλη εμφατική φυσιογνωμία. Και φυσικά το χειροκρότημα από καρδιάς των νικητών την ώρα που οι παίκτες του sportime έπαιρναν τα μετάλλια τους. O ορισμός του ευ αγωνίζεσθαι.

Η έντιμη δημοσιογραφία οφείλει να εξαίρει τις έντιμες και αξιόλογες προσπάθειες. Όπως έκανε σήμερα με αυτό το ρεπορτάζ η iselida.gr. 

Για το τέλος ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων με τα γκολ του τελικού και τους πανηγυρισμούς.