iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Φλέγονται και σήμερα
Λουτράκι, Μέγαρα
και Δερβενοχώρια


Πανόραμα Λουτρακίου και Μέγαρα, στην περιοχή της Άνω Βλυχάδας και το πεδίο βολής Κανδηλίου φλέγονται για τρίτη ημέρα, ενώ στα Δερβενοχώρια η ένταση της φωτιάς μεταβάλλεται διαρκώς τις τελευταίες ώρες.
Στο Πανόραμα Λουτρακίου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες έχουν διασχίσει τον οικισμό, ο οποίος προηγουμένως είχε εκκενωθεί προληπτικώς. Η εγγύτητα του μετώπου προς την εθνική οδό αναγκάζει τις αρχές να επικεντρώνουν εκεί τις προσπάθειες αναχαίτισης της φωτιάς, διακόπτοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν  τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία/Τροχαία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου, σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας. Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει ανοιχτή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, στην οποίαν όμως δημιουργείται συμφόρηση.
Το δεύτερο εκτενές μέτωπο πυρκαγιάς των τελευταίων ωρών βρίσκεται πέριξ του πεδίου βολής Κανδήλη, στα Μέγαρα. Συνεχείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν εκτάσεις σε ορεινά τμήματα πάνω από τα χωριά της περιοχής, ενώ οι ενεργές εστίες είναι δεκάδες πλησίον της Άνω Βλυχάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί προς την πόλη των Μεγάρων, παρά την ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς και το απρόβλεπτο των κινήσεών της, αναλόγως της φοράς του ανέμου, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς.
 
Στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, παρά την σχετική ύφεση της πυρκαγιάς συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει υψηλός και διαρκής. Οι οικισμοί δεν απειλούνται μεν, αλλά μεγάλες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης εξακολουθούν να καίγονται, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα νεαρά δέντρα τα οποία είχαν αρχίσει να αναδύονται στον τόπο προηγούμενης πυρκαγιάς, από το 2016. Η εξέλιξη των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια, τις επόμενες ώρες θα εξαρτηθεί από τη φορά και την ένταση των ανέμων. Απο νωρίς το πρωί επιχειρούν στην περιοχή και εναέριες δυνάμεις με  πέντε αεροσκάφη και επτά  ελικόπτερα.
Πυρκαγιά μαίνεται και σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα της Ρόδου. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, απασχολεί την Πυροσβεστική, καθώς έχει μεγάλη έκταση και καύσιμη ύλη και αναμένεται δύσκολη επιχείρηση. Επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές.