iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Στη Ρόδο το πιο
δύσκολο πύρινο
μέτωπο


Μάχη με τις φλόγες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν τις φωτιές σε Μέγαρα, Λουτράκι, Ρόδο και Λακωνία. 

Φτάνουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα
Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα
Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα ανά περιοχή, συνοψίζεται ως εξής:

Ρόδος: Σε πλήρη εξέλιξη
Μέγαρα: Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την ευρύτερη περιοχή, ένα μικρό ενεργό μέτωπο στη θέση Μελετάκη
Λουτράκι: Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την ευρύτερη περιοχή σε επιφυλακή για να αναζωπυρώσεις, χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο
Λακωνία – Σπάρτη: Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την ευρύτερη περιοχή σε επιφυλακή για να αναζωπυρώσεις, χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο
Παρανέστι Δράμας: Υπό έλεγχο
Ασωπία Βοιωτίας: Υπό έλεγχο
Υάμεια Μεσσηνίας: Υπό έλεγχο
Τανάγρα Βοιωτίας: Υπό έλεγχο
Κρύα Βρύση Καρδίτας: Υπό έλεγχο
Αχλαδοχώρι Πέλλας: Υπό έλεγχο

Η αγωνία στη Ρόδο συνεχίζεται και η φωτιά που συνεχίζει να καίει εκτείνεται περίπου στα 4-5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τη rodiaki πυροσβέστες και εθελοντές με όσα μέσα διαθέτουν έδωσαν όλη τη νύχτα τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τελευταία στιγμή ανακόπηκε η πορεία της φωτιάς προς το χωριό Σαλάκος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μέτωπα ενεργά τα μηχανήματα όλο το βράδυ και μέχρι αυτή την ώρα προσπαθούν ανοίξουν δρόμους για να περάσουν τα πεζοπόρα τμηματα. Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή με παρθένο δάσος όπου υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και για το λόγο αυτό ξέφυγε και πολύ γρήγορα η φωτιά.

Με πληροφορίες και από το fotiatora.gr