iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ραφήνα ''Η άλλη
πλευρά του νομίσματος''
στο σοκαριστικό τροχαίο


Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το γνωρίζουμε πολύ καλά. Η ζωή κάνει φοβερά παιχνίδια! Άλλοτε αστεία και άλλοτε τραγικά.

Στην περίπτωση του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος στη Διασταύρωση, που προκάλεσε μια 88χρονη οδηγός η οποία πέρασε με κόκκινο, υπάρχει πρωτίστως η τραγωδία με τον άνθρωπο που σκοτώθηκε και αφήνει πίσω του δύο παιδιά, σύζυγο, συγγενείς και φίλους με έναν ανείπωτο παντοτινό πόνο, αλλά και τον 23χρονο που χαροπαλεύει στην εντατική. Και πίσω από την κουρτίνα υπάρχει το (με πολλά) δυστυχώς ''προφητικό'' άρθρο της iselida.gr, που μία ώρα πριν τη μοιραία σύγκρουση, τολμούσε να θίξει για πρώτη φορά στην ελληνική δημοσιογραφία το τεράστιο ζήτημα με τους ανίκανους και επικίνδυνους ηλικιωμένους οδηγούς που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Και αφού το θέμα εξαντλήθηκε από τη μία πλευρά του τόσο δημοσιογραφικά όσο και σχολιογραφικά στο διαδίκτυο από εκατοντάδες χρήστες, σήμερα η iselida.gr αποτυπώνει και την άλλη πλευρά. Δηλαδή των ηλικιωμένων οι οποίοι χαίρουν υγείας και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και προφανώς δεν υπάρχει η παραμικρή ''σκιά'' ή ένσταση στο να οδηγούν.

Πολύ συγκεκριμένα και με ονοματεπώνυμα αν θέλετε. Γνωρίζουμε προσωπικά - τι σύμπτωση κι αυτή - τρεις ηλικιωμένους και οι τρεις 86 ετών, τους οποίους θα ζήλευαν 60άρηδες για τη φυσική τους κατάσταση, την πνευματική διαύγεια και το πάθος τους για ζωή. Αθλητικοί, fit αγγλιστί ή ''κοτσονάτοι'' λαικά, αεικίνητοι και φυσικά προσεκτικοί και ικανοί οδηγοί.

Συνεπώς δεν βάζουμε ''στο ίδιο καλάθι'' όλους τους ανθρώπους - ας πούμε άνω των 75. Και δεν ξέρω γιατί πρέπει να υπάρχει και κάποιο συγκεκριμένο ηλικιακό πεδίο από το οποίο αρχίζουμε να λέμε κάποιον ''γέρο''. Γιατί γνωρίζουμε 70άρηδες που παίζουν ακόμη ποδόσφαιρο, αλλά και 40άρηδες που ''σέρνονται''. 80άρηδες που τρέχουν Μαραθώνιο και 50άρηδες που δεν μπορούν να ανέβουν 10 σκαλιά. 

Δεν είναι όλοι οι ηλικιωμένοι ανίκανοι να οδηγήσουν και πρέπει να καταδικαστούν σε κοινωνικό αποκλεισμό. Προς Θεού! Ο ηλικιακός ρατσισμός, πιστεύουμε ακράδαντα, είναι η χειρότερη και πιο φασιστική μορφή ρατσισμού στη Γη. Αρκεί όμως ο ηλικιωμένος να είναι καλά στην υγεία του, αρτιμελής, διαυγής και με όραση που του επιτρέπει να βλέπει χωρίς κίνδυνο να ''πάρει στο λαιμό του'' κανέναν άνθρωπο, όπως η 88χρονη στη Ραφήνα.

Όλα είναι θέμα κράτους. Εκεί θέλουμε να καταλήξουμε δημοσιογραφικά. Ας οδηγεί κάποιος και 90 ετών. Αρκεί κάθε χρόνο μετά τα 70 (για να μην πούμε κάθε 6 μήνες και φανεί υπερβολικό) να υποβάλλεται σε απολύτως διαφανείς ιατρικές εξετάσεις. Δηλαδή ορθοπεδικό, παθολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και ΩΡΛ. Πέντε ειδικότητες που καθορίζουν αν κάποιος μπορεί ''να πιάσει τιμόνι'' ή αν βγει στο δρόμο θα είναι κινούμενη ''καρμανιόλα''. Μην αναλύσουμε τι εξετάζουν οι παραπάνω γιατροί, γιατί το ξέρει κι ένα παιδάκι του δημοτικού. Αν έστω κι ένας πει ''όχι'' τότε αφαιρείται το δίπλωμα είτε διά βίου, είτε αν είναι κάποιο πρόβλημα υγείας που εξαλείφεται ή αμβλύνεται και καθιστά πάλι ικανό τον ηλικιωμένο για οδήγηση να του επιστρέφεται.

Πολύ απλά πράγματα δηλαδή, τα οποία όμως δυστυχώς δεν θα γίνουν ποτέ σε αυτή την τριτοκοσμική χώρα.

Και αφού δεν θα γίνουν αυτά, τουλάχιστον ας πάρουν πρωτοβουλία πρώτα οι οικογένειες των ηλικιωμένων και ας προφυλάξουν τους ίδιους και την κοινωνία, αθώους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μη γυρίσουν σπίτι τους, όπως ο 50χρονος στη Ραφήνα, απαγορεύοντάς τους να οδηγούν. Και μετά η Τροχαία. Η οποία από σήμερα και για 6 μήνες ας βάλει στο στόχαστρο των ελέγχων και των μπλόκων τους ηλικιωμένους. Και αυτούς. Προσέξτε. Όχι μόνο αυτούς. Γιατί μέχρι τώρα - και πολύ καλώς το τονίζουμε πολύ καλώς - στα μπλόκα στοχοποιούνται οδηγοί μοτό χωρίς κράνη και οδηγοί ΙΧ χωρίς ζώνη. Αυτό το βλέπεις είναι εύκολο. Όπως και όποιον οδηγεί και μιλάει στο κινητό. Αλλά πλέον είναι εκατομμύρια αυτοί που οδηγούν και μιλάνε οπότε ποιόν να πρωτοπιάσεις. 

Επίλογος με την καθαρή δημοσιογραφική μας άποψη. Όπως με τους μεθυσμένους που τους στέλνεις αυτόφωρο επί τόπου, έτσι και με τους ηλικιωμένους ανίκανους και ανήμπορους να οδηγήσουν. Όχι αυτόφωρο, αλλά αφαίρεση διπλώματος και ειδοποίηση στην οικογένεια για να τους πάει στο σπίτι.