iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Ραφήνα Πικέρμι
Κοινωνική αναλγησία
με μπάζα στους δρόμους


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr έχει ''φάει πολύ ξύλο'' διαδικτυακά από τρολ όλα αυτά τα χρόνια που διατυπώνει με θάρρος δημοσίως την καθαρή δημοσιογραφική άποψη ότι οι πολίτες έχουν τεράστιο μέρος ευθύνης για τις τριτοκοσμικές εικόνες, αλλά προπάντων επικίνδυνες καταστάσεις με τα μπάζα στους δρόμους της Ραφήνας και του Πικερμίου.

Το φετινό καλοκαίρι όμως το κακό παράγινε, κι επειδή κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί, σταματήσαμε οριστικά να δημοσιεύουμε φωτορεπορτάζ με μπάζα, παλιά έπιπλα, ξερόχορτα στους δρόμους (εκτός κι αν πρόκειται για κάτι εξωφρενικό). Κάθε δρόμος και σκουπιδότοπος, κάθε κάδος και δίπλα του μπάζα που αφήνουν νύχτα ασυνείδητοι. 

Το θέμα είναι πολύ λεπτό. Τι εννοούμε...

Φυσικά και το κράτος - εν προκειμένω ο δήμος - έχει την ευθύνη και υποχρέωση να μαζέψει τα μπάζα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πότε όμως? Από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί συντεταγμένα από τον πολίτη που σκοπεύει να κατεβάσει μπάζα, παλιά έπιπλα ή να κλαδέψει, ώστε να έρθει το φορτηγό και αν χρειάζεται και το ειδικό μηχάνημα για να τα μαζέψει και να τα απομακρύνει έναντι του ποσού που ορίζει ο νόμος.

Εδώ (κι όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη τη ''χωματερή'' της ανατολικής Αττικής τι συμβαίνει? Ο πολίτης κατεβάζει νύχτα δίπλα στους κάδους ανακύκλωσης ή απορριμμάτων το παλιό ψυγείο, τον παλιό καναπέ, την παλιά λεκάνη της τουαλέτας, την παλιά πόρτα ή ό,τι άλλο φανταστεί ο νους. Σου λέει ''δεν μπορεί είτε θα το καταγγείλει κάποιος γείτονας είτε θα γίνει κάποιο ρεπορτάζ και θα έρθει να το πάρει αργά ή γρήγορα ο δήμος, γιατί να πληρώνω?''

Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει σε καμία πόλη της προηγμένης Ευρώπης, γιατί οι πολίτες σέβονται και προστατεύουν τις γειτονιές και τους οικισμούς τους. Τις πόλεις τους. Τον τόπο που ζούνε.

Αυτή είναι η αντίθετη νοοτροπία του ''ωχαδερφισμού'' δυστυχώς ορισμένων, πολύ περισσότερων φέτος κατά παράδοξο τρόπο. Μόνο εν μέσω καύσωνα εντοπίσαμε τουλάχιστον δέκα εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς από ξερόχορτα και κλαδιά που άφησαν άγνωστοι σε οικισμούς της Ραφήνας. Λες κι έπεσε ''επιδημία''...

Και αναρωτιόμαστε απλά. Δεν φταίει πρωτίστως ο πολίτης? Δεκτές ευπρεπείς και πολιτισμένες απαντήσεις.