iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Σε ποιά σχολή στην
Ελλάδα δεν πέρασε
ούτε ένας φοιτητής!


Κορυφαίες σχολές για ακόμη μία χρονιά αναδείχθηκαν οι Ιατρικές, Νομικές, Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές και Διοικητικής Επιστήμης.

Πάντως η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ έδειξε ότι αυτή η χρονιά είχε παράλληλα και εκπλήξεις και παράδοξα!
Την υψηλότερη βάση για φέτος είχε η Αρχιτεκτονική Αθήνας (που απαιτεί την εξέταση ειδικών μαθημάτων) με 19.950 μόρια, η Ιατρική Αθηνών με 19.000 μόρια και η στρατιωτική σχολή Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) με 18.905 μόρια. Άνοδο βάσεων κατέγραψαν ακόμη οι οικονομικές σχολές με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να ανεβάζει τα απαιτούμενα μόρια εισαγωγής σε όλες τις σχολές του.
Παράλληλα όμως, φέτος, υπήρχαν και τμήματα με... 0 εισακτέους (από τα Γενικά Λύκεια). Το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο δεν θα δει φέτος ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή ή φοιτήτρια από τα Γενικά Λύκεια, ενώ συνολικά 10 πανεπιστημιακά τμήματα θα έχουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά λιγότερους των πέντε εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους των 10 εισακτέων. Η νοσηλευτική Σχολή του Διδυμότειχου φέτος έχει μόνο έναν πρωτοετή φοιτητή όπως και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνολικά 153 τμήματα των ΑΕΙ θα δεχθούν φέτος λιγότερους εισακτέους από όσους ζήτησαν. Χαρακτηριστικό ότι στο Μαθηματικό Τμήμα Ιωαννίνων έχουμε 210 άτομα φέτος λιγότερα από πέρυσι. Μάλιστα από τα Μαθηματικά Τμήματα της χώρα, μόνο εκείνο της Πάτρας κάλυψε όλες τις θέσεις του. Συνολικά 10.745 θέσεις των ΑΕΙ που διεκδικήθηκαν από τους απόφοιτους των Γενικών Λυκείων έμειναν κενές και 22.300 άτομα φέτος δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα (50.765 ήταν φέτος οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια από τους περίπου 73.000 διγαωνιζόμενους).