iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ελλείψεις σε βασικά
φάρμακα Άγνωστο τι
θα γίνει από Σεπτέμβριο


Άδεια είναι τα ράφια πολλών φαρμακείων της χώρας ακόμη και εν μέσω θέρους από βασικά και ευρείας χρήσης φάρμακα.

Παρότι οι ανάγκες των πολιτών είναι περιορισμένες συνήθως το καλοκαίρι, επειδή ακριβώς πολλοί μεταχρονολογούν τις ιατρικές τους ανάγκες αλλά και επειδή δεν υπάρχουν κρυολογήματα, γρίπη και άλλα εποχικά νοσήματα, οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζουν να υπάρχουν.

Μάλιστα, κατά τους φαρμακοποιούς, το φαινόμενο εντείνεται και αναμένεται να κορυφωθεί το Φθινόπωρο οπότε και θα επαναληφθεί η μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους γονείς.

Στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών οφείλεται και ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων. Γι' αυτό και ο υπουργός Υγείας είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις απαγορεύσεις όπως λένε πηγές του ethnos.gr.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, άλλες χώρες της Ευρώπης δημιουργούν αποθέματα βασικών φαρμάκων ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην αλυσίδα διανομής τους το Φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αποδίδεται και στην έλλειψη παραγωγής πρώτης υλών που προέρχονται από Τρίτες χώρες.

«Δημιουργούν αποθέματα τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης με φάρμακα μάλιστα που προέρχονται από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και άλλες περιοχές με χαμηλές τιμές» λέει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.

«Η αγορά θα αρχίσει να ομαλοποιείται από τις απαγορεύσεις στις παράλληλες εξαγωγές του υπουργείου Υγείας γιατί είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν το μέτρο. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα καθώς από Σεπτέμβριο οι ελλείψεις θα μεγαλώσουν εξαιτίας του χειμώνα και της μεγάλης ζήτησης. Παράλληλα και οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν τις ποσότητες που φέρνουν στην χώρα μας τη στιγμή που δεν υπάρχουν παράλληλες εξαγωγές» σημειώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν γνωστά φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα, για το καρδιαγγειακό σύστημα, για τον διαβήτη και για πολλά άλλα χρόνια νοσήματα.