iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Πέτρος Μακρής: Γιατί
τάσσομαι με τον
Βαγγέλη Μπουρνούς


«Η πρώτη μου επαφή με τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ήταν εντελώς τυχαία. Τον είδα τότε, στις πρώτες ημέρες της τραγωδίας τον Ιούλιο του 2018, να κατευθύνεται προς το Δημαρχείο. Τον σταμάτησα. Αυτοσυστήθηκα και αντί «καλημέρας», τον συγχάρηκα για το θάρρος με το οποίο αποκάλυψε πρώτος στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης την ύπαρξη νεκρών από τη φονική πυρκαγιά. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά ο ίδιος είδε να καταστρέφεται και το ιδιόκτητο σπίτι του στην περιοχή του Ματιού στη Νέα Μάκρη.

Αρκούσαν τα γεγονότα αυτά για να κατατάξω τον αγαπητό Ευάγγελο στους επίλεκτους φίλους.

Άνθρωπος με ευρυμάθεια και ευπροσηγορία. Πανεπιστημιακές σπουδές και τίτλους σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική).

Διακρίθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινώντας την αυτοδιοικητική του αιρετή διαδρομή το 1995 ως δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας και την υπηρεσιακή του ως Προϊστάμενος στην Κοινότητα του Γραμματικού το 1999, την οποία αργότερα συνέχισε μετατασσόμενος στο Δήμο Νέας Μάκρης ( το 2001) -σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Μαραθώνος, διατελώντας σε διάφορα πόστα από την Τεχνική Υπηρεσία έως τη θέση του Προϊσταμένου στο Τμήμα Προγραμματισμού – Οργάνωσης και Πληροφορικής, υπηρεσιακή πορεία όπου διέκοψε το 2014 με την εκλογή του στη διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου έχοντας μεγάλη εμπειρία στα θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η αιρετή αυτοδιοικητική του διαδρομή ξεκινά τον Οκτώβριο του 1994, όπου μετέχει στις δημοτικές εκλογές και εκλέγεται στις αναμετρήσεις του 1994, 2002 και 2006. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 συνεργάζεται με τον Βασίλη Πιστικίδη κερδίζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Επειδή τα πολλά ράσα δεν κάνουν τους ιερωμένους, έτσι και ο αγαπητός Ευάγγελος Μπουρνούς έχει ως προσωπικό οδηγό στις υπηρεσιακές και κοινωνικές του σχέσεις την ειλικρίνεια και την ευθυκρισία. Απλός και ανεπιτήδευτος στη συμπεριφορά του, θα έλεγα ότι προσωπικά ως άνθρωπος, όχι μόνο με νομική αλλά και ανθρωπιστική παιδεία (Γράμματα, Τέχνες, Μουσική, Ζωγραφική), ότι ο δήμαρχος Μπουρνούς έχει ολοκληρωμένη προσωπικότητα με την ενασχόλησή του από τα πιο πεζά έως τα πιο περίπλοκα προβλήματα. Χαίρεσαι να τον κουβεντιάζεις. Θα πάρει από εσένα ό,τι τον βοηθά στην αμεσότερη επίλυση πολλών προβλημάτων. Αλλά και θα δώσει με σοβαρότητα και χωρίς αλαζονεία το δικό του καλύτερο εαυτό, στα προβλήματά σου.

Θεωρώ προσωπικά την ένταξή μου στο ψηφοδέλτιο του φίλου Ευάγγελου Μπουρνούς ως μια λαμπρή ευκαιρία να συμβάλω μαζί με τα άλλα μέλη του εκλογικού του επιτελείου για την ανάδειξη της Ραφήνας στο δεύτερο λιμάνι –σύγχρονη οικολογικά υποδειγματική πόλη μετά τον Πειραιά και έτσι και αλλιώς στις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.

Χωρίς υπερβολές και υποσχεσιολογίες που τις απεχθάνομαι επί δεκαετίες ανυποχώρητος εκπρόσωπος της μαχόμενης δημοσιογραφίας και κυρίως στο τομέα του αρθρογραφικού σχολιασμού και των αποκαλυπτικών ερευνών, χωρίς λοιπόν παραπλανητικούς ελιγμούς, δηλώνω ότι τάσσομαι στο πλευρό του Ευάγγελου Μπουρνούς.

Προσωπικά, δε διστάζω να πω την αλήθεια ότι ο Ευάγγελος Μπουρνούς έχει μπροστά του άμεσα προς επίλυση θέματα όπως:

Η πεζοδρόμηση και τροχαία σήμανση του ευρύτερου ποιοτικού χώρου Πρωτέως-Νηρέως.

Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, την οποία προσωπικά εντάσσω στα κρισιμότερα θέματα.

Η ανάδειξη του Πνευματικού Δημοτικού Κέντρου σε πόλο έλξης, όχι μόνο των Ραφηνιωτών αλλά κατοίκων από άλλους Δήμους.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Η πορεία μιάς ιστορίας

Ο Πέτρος Μακρής είναι δημοσιογράφος και δικηγόρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ''Σύγχρονη Πολιτεία Συνεργασία Ενεργών Πολιτών''.

Μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος ΕΕΤΕ. Γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και άσκησε την δικηγορία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική, συμπληρώνοντας τις γνώσεις του με περιοδείες και ελεύθερες σπουδές στο εξωτερικό.

Στο δημοσιογραφικό στίβο μπήκε στη δεκαετία του '60 και διετέλεσε διευθυντής, αρχισυντάκτης, συντάκτης και συνεργάτης, αρθρογράφος, σχολιαστής και στέλεχος εφημερίδων, περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ("Αθηναϊκή", "Ελευθεροτυπία", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Ταχυδρόμος", "Πανόραμα", "Καθημερινή", «Το Βήμα», Περιοδικό “Ζυγός”, “Νέα Εστία”, Φλας 96,1, ΕΡΤ κ.ά.).

Τον απασχόλησε ιδιαίτερα το πρόβλημα του διχασμού και μέσα από μεγάλες δημοσιογραφικές έρευνες για την Αντίσταση και τον Εμφύλιο (1941-1949), επρόβαλε την ανάγκη του εκδημοκρατισμού και της εθνικής συνεννόησης για μια Ελλάδα προοδευτική και ανταγωνιστική. Αποκορύφωμα της προσπάθειάς του αυτής υπήρξε η πρωτοβουλία του να οδηγήσει, το Μάιο του 1984, σε συμφιλιωτική συνάντηση τους επιζώντες τότε κορυφαίους αντιπάλους πολεμάρχους της εμφύλιας τραγωδίας 1946-1949, Θρασύβουλο Τσακαλώτο και Μάρκο Βαφειάδη, σημειώνοντας, με την πράξη του αυτή και μια διεθνή δημοσιογραφική επιτυχία.

Τόσο για το χρονικό της συνάντησης των κορυφαίων αντιπάλων της Εμφύλιας τραγωδίας, όσο και για την εν γένει δραστηριότητά του στον δημοσιογραφικό στίβο, ο Πέτρος Μακρής έλαβε το 2015 τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας του Αθανάσιου Μπότση.

Επιπλέον, μετέσχε σε δημοσιογραφικές αποστολές σε ανατολική και δυτική Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ, Καναδά, Λατινική Αμερική, κ.ο.κ.. Ως απεσταλμένος της «Ελευθεροτυπίας» εκάλυψε σημαντικά χρονικά του Περσο-Ιρακινού Πολέμου και του Πολέμου του Λιβάνου με αποκλειστικές συνεντεύξεις από κορυφαίες προσωπικότητες.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφική δράση του, επιδόθηκε στη συγγραφή βιβλίων: «Μαρξιστές και Ορθοδοξία - Διάλογος ή διαμάχη;" (1983, εκδόσεις Επικαιρότητα), "Μίκης Θεοδωράκης-Κρυμμένες Αλήθειες" (1986, εκδόσεις "Επικαιρότητα"), “Η ανατομία μιας τραγωδίας Βαφειάδης-Τσακαλώτος: Η χειραψία των δύο μεγάλων αντιπάλων του Εμφυλίου, που ξεσήκωσε θύελλες" (2000, εκδόσεις «Άγκυρα»), το ίδιο βιβλίο σε νεότερη έκδοση από την «Άγκυρα» με τον τίτλο «Μάρκος-Τσακαλώτος -Τα λάθη μας». «Η Φυσαρμόνικα» (2010, εκδόσεις «Άγκυρα») κ.α.

Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές και έχει μετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.