iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο Βασίλης Πιστικίδης
γράφει για τα 100α
γενέθλια της Ραφήνας


1923 – 2023 / 100 χρόνια από την θεμελίωση της πόλης της Ραφήνας
Στις 29 Αυγούστου του 1923, έχοντας αφήσει πίσω στις ακτές της Προποντίδας το βιός μιας ολόκληρης ζωής, αποβιβάζονται στην Ραφήνα οι Τριγλιανοί πρόσφυγες από το πλοίο «Ελλήσποντος» του συμπατριώτη τους Φίλιππου Καβουνίδη. Είναι η πιο τραγική περίοδος για το σύνολο του Ελληνισμού που άκμαζε στην απέναντι ακτή του Αιγαίου, έχοντας βιώσει τον σκληρό δρόμο του ξεριζωμού μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Είναι η πρώτη μέρα για το ρίζωμα των προσφύγων σε αυτόν τον τόπο.
Μετά από δύο μέρες στις 31 Αυγούστου 1923 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φυλ. 245, Α΄) η απόφαση «Περί απαλλοτριώσεως ιδιοκτησίας εν θέσει Ραφίνα της Αττικής προς ανασύστασιν της εν Μ. Ασία Ελληνικής Κοινότητος Τρίγλιας (Βιθυνίας)». Την απόφαση υπογράφει ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικόλαος Πλαστήρας.
Η πόλη μας επομένως συμπληρώνει αυτές τις μέρες τον πρώτο αιώνα ζωής, ιστορίας και συνεχούς προσπάθειας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ένας πραγματικά ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στα προβλήματα που συνεπάγεται η θεμελίωση από το μηδέν ενός προσφυγικού οικισμού και η μετατροπή του σε βιώσιμη πόλη που τα πρώτα χρόνια συντελέστηκε με την βοήθεια του Ελληνικού κράτους, της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων αλλά και από τους ίδιους τους πρόσφυγες ως αποτέλεσμα της άμεσης αυτοοργάνωσης τους.
Για αυτήν την πόλη αγωνιζόμαστε μέχρι σήμερα, για αυτήν την πόλη αδιάκοπα ονειρευόμαστε!
Ο Βασίλης Πιστικίδης είναι π. δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου και νυν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό.