iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Η πρόταση του Βασίλη
Κουλουμπή για την
προστασία του Σχινιά


Ο Σχινιάς είναι ένα από τα περίφημα δάση Natura που απέμειναν στην χώρα μας ( λίμνη Κερκίνη , Δαδιάς Έβρου, Λίμνη Καιάφα, Καλογριάς) και μαζί με τα θαλάσσια πάρκα Αλοννήσου , Λαγανά καθώς και ο εθνικός δρυμός Ολύμπου μαζί με τα περίφημα φαράγγια της Κρήτης.

Αυτά όλα είναι ο εθνικός περιβαλλοντικός μας πλούτος . Είναι η παρακαταθήκη μας στις νεότερες γενιές. Δυστυχώς όμως το εθνικό πάρκο Σχινια έχει αφεθεί στην τύχη του και κάθε καλοκαίρι παρακολουθούμε έντρομοι τις ημέρες εκείνες που η επικινδυνότητα είναι πάνω από 4 , ποια θα είναι η μοιραία για την καταστροφή του από μια εκδήλωση πυρκαγιάς . Εδώ κ 20 χρόνια είχε δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ( ΦΟΔΕΠΑ) , ο οποίος θα φρόντιζε το πάρκο και θα το προστάτευε από κάθε κίνδυνο ( πυρκαγιά , αρρώστιες , υλοτόμηση κλπ) . Δυστυχώς τίποτα δεν λειτούργησε σωστά μέχρι σήμερα . Γραφειοκρατικά και δυσκίνητα Διοικητικά Συμβούλια αποτελούμενα κυρίως από δημόσιους υπαλλήλους εκπροσώπων διαφόρων υπουργείων κ οργανισμών όπου τι κύριο μέλημα τους ήταν αν θα παίρνουν χιλιομετρική αποζημίωση κάθε φορά που συνεδρίαζαν ερχόμενοι από την Αθήνα , απλήρωτοι υπάλληλοι του Φορέα . Η τοπική αυτοδιοίκηση ( Α’και Β’ βαθμού ) Δήμος κ Περιφέρεια ειχαν από μια έδρα στο ΔΣ και ο Δήμος μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένος για την αποκομιδή των εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών που αφηνουν πίσω τους οι λουόμενοι επισκέπτες , χωρίς το αντίστοιχο ‘’τελος’’ προς τον Δήμο. Το πανάκριβο και τελευταίας τεχνολογίας σύστημα πυρόσβεσης που τοποθετήθηκε το 2004 , δεν λειτούργησε ποτέ και έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί . Ο εχθρός (πυρκαγιά ) είναι προ των πυλών …

ΕΜΕΙΣ είμαστε η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Άρη Παπουτσή που καταθέτουμε μέσα στο προγραμμά μας μια ολοκληρωμένη πρόταση για την σωτηρία του Εθνικού Πάρκου .

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η τοπικη αυτοδιοίκηση ( Α’και Β’ βαθμού ) δλδ Δήμος και Περφερεια θα αναλάβουν την διαχείριση του Εθνικού Πάρκου ήτοι : 1. Φύλαξη 2. Δασοπυροπροστασια 3. Δημιουργία μόνιμου πυροσβεστικού σταθμού εθελοντών στα πρότυπα τού ήδη υπάρχοντος στην Ν Μακρη ( Ν. Βουτζά- Προβαλινθου) . 4. Δημιουργία Πυροφυλακείου στην είσοδο του οικισμού Δικαστών κ Εισαγγελέων 5. Δημιουργία 3 σταθμών πάρκινγκ αυτ/των στις παρυφές του δάσους . Mini bus θα μεταφέρουν τους λουόμενους στην παραλία . 6. Δημιουργία ενός κάμπινγκ εναλλακτικού τουρισμού εκτός του δάσους στα πρότυπα του δάσους Δαδιας . 7. Δημιουργία ναυαγοσωστικής σχολης . Οι απόφοιτοι νέοι και νέες της πόλης μας θα εργάζονται ως ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες του Δήμου . 8. Ένταξη στο προγραμμα δασοπυροπροστασιας - περιπολίες του ιππικού ομίλου Μαραθώνα καθώς κ των ναυαγοσωστών της σχολης. 9. Δημιουργία 3 καντίνων ( ηλιακή ενέργεια) κατά μήκος της παραλίας με χημικές τουαλέτες . 10 . Δημιουργία παρατηρητών για ορνιθοπαρατηρηση 11.Μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ιστορίας της μάχης Μαραθώνα ( επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων , πεζοπορικές διαδρομές , τοξοβολία , ιππασία , ορνιθοπαρατηρηση). Με την ολοκληρωμένη αυτή πρόταση το Εθνικό Πάρκο θα είναι ασφαλές από κάθε κίνδυνο και επισκέψιμο όλο το έτος.

Ο Βασίλης Κουλουμπής είναι Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ π. Αντιδήμαρχος Νέας Μάκρης - π. Αντιπρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ( ΦΟΔΕΠΑ)

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με το ψηφοδέλτιο ''Εμείς'' του υποψηφίου δημάρχου Άρη Παπουτσή