iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Δημήτρης Ζιακόπουλος:
Τρόμαξα όταν είδα
τα στοιχεία της καταιγίδας!


Την έντονη ανησυχία του για την κακοκαιρία Daniel εξέφρασε ο  μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ζιακόπουλος.

«Δεν σας κρύβω ότι την περασμένη Παρασκευή τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά και στη συνέχεια διάβασα και την δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας.

«Στη συνέχεια είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν είδαμε όμως ότι και τα μοντέλα συμφωνούν για τα τεράστια ύψη βροχής και όταν είδαμε την συνοπτική κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Ενημερώσαμε την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που προϊδέασε τις περιφέρειες γι’ αυτά που έρχονται».
Όπως υποστήριξε ο κ. Ζιακόπουλος «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην περιοχή της ορεινής Μαγνησίας έπεσαν 600 με 800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στην πεδινή Θεσσαλία τα ποσά ήταν ανάμεσα στα 400 με 500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια μεγάλη τιμή. τα 600 με 800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα και σημειώνονται συνήθως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν προσκρούει σε αυτές ο θερμός μεσογειακός αέρας». 
Ακόμη δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδων του κινδύνου καθώς υποστήριξε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δεν έχει τελειώσει ακόμα και είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία.