iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

''Ηφαίστειο'' η Ελλάδα
από τη φρίκη στο
λιμάνι του Πειραιά


Αγανάκτηση σε όλους τους Έλληνες για την κτηνωδία στο πλοίο Blue Horizon όπου μέλη του πληρώματος απώθησαν τον 36χρονο με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί.
Οι ναυτικοί όχι μόνο έριξαν στην θάλασσα τον άνθρωπο, αλλά στη συνέχεια, το πλοίο δεν έκανε κράττει τις μηχανές για να αρχίσει επιχείρηση διάσωσης κάτι πρωτόγνωρο για τα ναυτικά χρονικά, που παραβιάζει κάθε έννοια ναυτικού δικαίου αφού σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το εθιμικό δίκαιο η ασφάλεια του ανθρώπου στη θάλασσα είναι πρώτιστης σημασίας.
Πέρα από την άσκηση διώξεων σε τέσσερα μέλη του πληρώματος η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε εντολή να διενεργηθεί κατ’ επείγουσα ποινική έρευνα από την Εισαγγελία για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκπρόσωπός του ήταν στο σημείο ως όφειλε για να αποτρέψει την τραγωδία και τι έκανε όταν το πλοίο απέπλευσε αφήνοντας αβοήθητο τον 36χρονο.
Οι τέσσερις συλληφθέντες - ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος, ο αξιωματικός καταστρώματος και ο λοστρόμος πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο. Στον ύπαρχο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο- που είναι κακούργημα. Αντιμέτωπος με κακούργημα είναι και ο καπετάνιος του πλοίου για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στα δύο άλλα μέλη του πληρώματος, η ποινική δίωξη αφορά σε συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Σημειώνεται πως ο καπετάνιος διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα ενώ οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά, είναι μέχρι ισόβια.
Όσο για τον υπουργό ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο πρωθυπουργός δεν τον αποπέμπει για την πρωτοφανή δηλωσή του και τον χειρισμό της υπόθεσης και αυτό προκαλεί προκαλεί σοβαρά πολιτικά ερωτήματα.