iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου
από τη
Δήμητρα Τσεβά


Σε δελτίο Τύπου του συνδυασμού ''Μπροστά σε Νέα Πορεία για τη Ραφήνα και το Πικέρμι'' που υπογράφει η υποψήφια δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά αναφέρεται.

Αναρτήθηκε τον Αύγουστο 2023 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το «Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την Κωδική Ονομασία _ΙΟΛΑΟΣ 2_ του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου». (ΑΔΑ : 6Ψ7ΓΩ16-Α0Ο) (Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά στο Μάτι.)

Θεωρητικά θα περίμενε κανείς σε ένα «σχέδιο» 160 σελίδων να βρει αναλυτικές και κωδικοποιημένες ενέργειες, δηλαδή ένα μνημόνιο ενεργειών για το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού.

Ξεφυλλίζοντας όμως το πολυσέλιδο «σχέδιο», αντί αυτού βλέπει αυτούσιο έγγραφο κεντρικής Υπηρεσίας, ούτε καν του προϊσταμένου αυτοδιοικητικά οργανισμού, (Περιφέρειας) αλλά του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, στο οποίο δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις και η σχετική νομοθεσία και αφορά στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί αποσπασματικά γενικόλογες ενέργειες του δημάρχου και των οργάνων του (υπηρεσίες του δήμου). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παράγραφοι 6.5.1, 6.5.2, 6.13 κλπ.

Κύριο χαρακτηριστικό ενός σχεδίου είναι η απλότητα, η σαφήνεια, η συντομία, οι εναλλακτικοί τρόποι ενεργείας και κυρίως να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σε κανέναν από τους εμπλεκομένους, (από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο εμπλεκόμενο).

Περιλαμβάνει κωδικοποιημένες ενέργειες του συνόλου των εμπλεκομένων με χρήση του υποτακτικού μορίου ΝΑ (υποχρέωση) και όχι του ΘΑ.

Το υπόψη σχέδιο (έκθεση ιδεών) 160 σελίδων κάθε άλλο παρά σχέδιο μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς μάλλον περισσότερο θα μπερδέψει την ώρα λήψης αποφάσεων, παρά θα βοηθήσει στην λήψη σωστών και έγκαιρων αποφάσεων.

Αναλώνεται σε νόμους, υπουργικές αποφάσεις και όχι στο να προετοιμάσει τις Υπηρεσίες του Δήμου στον τρόπο υλοποίησης κυρίως των προληπτικών εκκενώσεων, με επεξεργασμένα σχέδια, σχεδιαγράμματα με δρομολόγια, εναλλακτικά δρομολόγια, περιοδικές αυτοψίες των εν λόγω δρομολογίων για ύπαρξη εμποδίων (πχ εργασίες δικτύου αποχέτευσης) που κάνουν απροσπέλαστα τα εν λόγω δρομολόγια.

Δεν έχει προσαρμοστεί στο επίπεδο του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη το ανάγλυφο της περιοχής, τις ιδιαιτερότητες, δεν συνοδεύεται από χάρτες, δρομολόγια, εναλλακτικά δρομολόγια για την εκκένωση περιοχών.

Παράρτημα «Ε» Δεν λαμβάνει υπόψη για το σύνολο των περιοχών δρομολόγια εκκένωσης ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (πχ οικισμός Καλλιτεχνούπολης _ εκκένωση προς λεωφόρο Μαραθώνος).

Σε περίπτωση δυτικού ανέμου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο κόσμος, πάλι προς λεωφόρο Μαραθώνος; (Ας ελπίσουμε η φωτιά τώρα να κινηθεί βόρεια και όχι προς Μάτι όπως το 2018).

Δεν έχει ορισθεί χρόνος άφιξης και τα δρομολόγια που θα ακολουθήσουν τα λεωφορεία κατά την προσέγγισή τους στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Δεν περιλαμβάνει ενέργειες ελέγχου της τρωτότητας του σχεδίου.

Στο Παράρτημα «Ι» περιλαμβάνονται τα σημεία εκκένωσης και αποβίβασης εγκλωβισμένων λιμεναρχείου Ραφήνας, όμως από το Παράρτημα «Λ» (και όχι στο Παράρτημα «Κ» όπως αναφέρεται στο κυρίως μέρους του «σχεδίου») του πίνακα διανομής, δεν συμπεριλαμβάνεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, ούτε και ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας.

Εν κατακλείδι υπενθυμίζεται στους συντάκτες του σχεδίου ότι το τελικό προϊόν θα πρέπει να τύχει νέας αναθεώρησης με σκοπό να καταστεί χρήσιμο εργαλείο και εύκολο στην εφαρμογή του (εάν αυτή χρειαστεί, γεγονός που δεν εύχομαι), τόσο για τον εκάστοτε Δήμαρχο, όσο και για όλα τα όργανα και μεμονωμένα άτομα που με κάθε τρόπο παίρνουν μέρος σ’ αυτό. διακυβέρνησης.

Επιπλέον αναλυτικές παρατηρήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.