iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Ζοφερές οι εκτιμήσεις των
επιστημόνων για
τον Θεσσαλικό κάμπο


Έως και πέντε χρόνια θα απαιτηθούν ώστε τα εδάφη του θεσσαλικού κάμπου, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, να φτάσουν στην πρότερη κατάσταση τους, επισημαίνει στο iefimerida.gr o Δρ. Νικόλαος Δαναλάτος, Κοσμήτορας και Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Πραγματικά θα απαιτηθούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να γίνουν έδαφος όλα αυτά τα φερτά υλικά. Όλη αυτή η μάζα, που δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον τα πρώτα ένα με δυο χρόνια να καλλιεργηθεί, θα γίνει «πέτρα» και δε θα αποδίδει. Θα προσπαθούν οι άνθρωποι αλλά η παραγωγή τους θα είναι κατά πολύ μειωμένη καθώς και το κέρδος και οι προστιθέμενες αξίες», αναφέρει ο κ. Δαναλάτος.
Εξηγεί πως σε περιοχές όπου το βάθος των φερτών υλικών είναι πάχους μεγαλύτερο των 50-60 εκ., ανάλογα και με τα φερτά υλικά, θα είναι δύσκολη η καλλιέργεια. «Το σχηματισθέν νέο εδαφικό υπόστρωμα θα είναι στρωσιγενές (stratified), θα έχει μικρό πορώδες, θα συμπιέζεται εύκολα, θα ταρατσώνει (λόγω της ιλύος) και γενικά θα έχει για μερικά χρόνια υποβαθμισμένες φυσικές ιδιότητες έτσι ώστε αναμένεται μείωση της παραγωγικότητας που σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις πεδίου θα κυμαίνεται από 10-30% ίσως και παραπάνω».

Όσον αφορά στα εδάφη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Δαναλάτος τονίζει πως αυτά αφορούν κυρίως στις περιοχές σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου από τις κοίτες του ποταμού και κατά μήκος αυτού και των παραποτάμων και χειμάρρων. «Σε καμία περίπτωση όμως η πλημμύρα, εξηγεί, δεν θα ακυρώσει ή θα κάνει ανενεργά τα εδάφη, πέρα από μια προσωρινή υποβάθμιση κάποιου βαθμού της παραγωγικότητας», επιθυμεί να προσθέσει ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Κυρίως θα επηρεαστούν οι ετήσιες αροτραίες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, σιτηρά, λαχανικά, κλπ) και σε πολύ μικρότερο βαθμό οι βαθύριζες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Σχολιάζοντας το τι μας περιμένει στην επόμενη βροχή ο Καθηγητής αναφέρει: «στην επόμενη βροχή, έστω και αν πέσουν 50 με 100 κυβικά, δηλαδή φυσιολογικές ποσότητες νερού, η γη δεν θα μπορεί να το απορροφήσει. Δεν αποκλείεται να έχουμε και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση τέτοιων ακραίων φαινομένων».