iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Δοκιμάζεται σκληρά
η Εύβοια από
την κακοκαιρία


Σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που σαρώνει το νησί.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «η βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Μάλιστα ο ίδιος για να φτάσει στη βόρεια Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.
Σύμφωνα με το evima, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι, όπου υπερχείλησε o ποταμός της περιοχής. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο τοπικό μέσο, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Εγκλωβισμένοι υπάρχουν και στις Ροδιές.

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα. Στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο.

Ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά είναι τεράστιος και έχει καταλήξει μέχρι και στη θάλασσα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το Gimnastirio Limnis, δείχνουν ότι ο όγκος της λάσπης είναι τέτοιος που έχει αλλάξει το χρώμα του νερού της θάλασσας.

evia_laspes_1 

Εικόνες από την Λίμνη στην βόρεια Εύβοια με την λάσπη από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή να έχει φτάσει στην θάλασσα

Credit: Gimnastirio LImnis