iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Δ. Καρασταμάτης:
Ο τόπος μας έχει
ανάγκη όλους!


Ο Δημήτρης Καρασταμάτης θα είναι υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο Ραφήνας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με την παράταξη ''Σύγχρονη Πολιτεία - Συνεργασία Ενεργών Πολιτών''.
Θα θέλαμε...μισή εφημερίδα μόνο για να περιγράψουμε τις καθημερινές του δραστηριότητες για την κοινωνία, την οικολογία, τη φιλοζωία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και φυσικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει καταφέρει η ανθρωποκεντρική σκέψη σας να συνδυάζεται με τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα. Άνθρωπος της δράσης, θα περιγράψει και με λέξεις τους στόχους και τα σχεδιά του.
 
Θα παρομοιάζατε με ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτά τα τέσσερα χρόνια που ασχολείστε με τα κοινά?
'Ηταν και είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι! Απέκτησα πολλές εμπειρίες και γνώρισα σχεδόν τους πάντες από εκεί που δεν ήξερα σχεδόν κανέναν. Αυτό που πυροδότησε την εμπειρία μου είναι η άψογη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς τα τελευταίο τρία χρόνια. Σας λέω μόνο ότι κάναμε 50 δράσεις για το περιβάλλον και ήδη προετοιμάζουμε από τώρα το δεύτερο φεστιβάλ Ποσειδωνίας για τον Μάιο του 2024. 
Θα είστε υποψήφιος τοπικός σύμβουλος και αν εκλεγείτε πρώτος σε σταυρούς αυτοδικαίως αναλαμβάνετε και πρόεδρος...
Είναι φιλοδοξία και ονειρό μου να γίνω πρόεδρος με το μάξιμουμ των σταυρών. Δεν είναι ματαιοδοξία, αλλά από θεσμική θέση θα μπορώ πλέον να βοηθήσω την κοινωνία και τον δήμο. Σχεδιό μου είναι η δημιουργία μιας συμπαγούς ομάδας στο τοπικό συμβούλιο που ο καθένας θα έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, ώστε να αγωνιζόμαστε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για τις προτάσεις μας. Όποιος θέλει να συστρατευθεί για τον καλό σκοπό που είναι το καλύτερο για την πόλη είμαστε εδώ. Όποιος το κάνει για πλάκα, δόξα ή δεν έχει χρόνο, καλύτερα να καθίσει σπίτι του για να είναι αξιοπρεπής απέναντι στους πολίτες.
Αν δεν εκλεγείτε τι θα σημαίνει αυτό?
Δεν θα αλλάξει τίποτα από τις προθέσεις μου. Με ενδιαφέρει όπως σας είπα ο θεσμικός ρόλος για να είμαι πιο παρεμβατικός.
Είστε υπερδραστήριος ως χαρακτήρας ή σας ενέπνευσε η Ραφήνα?
Είναι ο χαρακτήρας μου. Στη Γαλλία όπου ήμουν αντιδήμαρχος σε ένα προάστιο κουράστηκα και ήρθα στη Ραφήνα για να ηρεμήσω. Όμως όχι μόνο δεν ηρέμησα αλλά...''λύσσαξα''! Κατοικώ εδώ και θέλω ο τόπος μου να γίνει ακόμη ομορφότερος. Το κάνω και για εμένα, αλλά και για τους συμπολίτες μου.
Δίνετε έμφαση στην οικολογία-φιλοζωία, πολιτισμό και αθλητισμό. Πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι τρεις τομείς?
Εάν αναπτυχθούν σωστά μπορούν να δώσουν άλλη πνοή στον τόπο. Πάνω σε αυτούς τους τομείς αλλά και άλλους θα καταθέσω προεκλογικά ένα πρόγραμμα πενταετίας. Τι σκέφτομαι μαζί με όλους όσοι συνεργάζομαι να κάνουμε. Οφείλω να τονίσω εδώ την άριστη συνεργασία που έχω με τον πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Δημήτρη Κατσουλάκη και όλο το Δ.Σ.. Καλώ όλους τους συνυποψηφίους να συζητήσουμε γι αυτό το πρόγραμμα και να βρούμε κοινή πορεία. Και όποιος αξίζει να εκλεγεί, για το καλό του τόπου.
Δεν θα σας πιστέψω αν μου πείτε ότι αυτά τα χρόνια δεν προβληματιστήκατε ή πικραθήκατε...
Στην αρχή όντως εκνευριζόμουν. Όμως η εμπειρία με οδήγησε να γίνω ζεν. Ό,τι με εκνεύριζε τώρα το βλέπω και γελάω. Αυτό που έλειπε θα παλέψω περισσότερο για να το αποκτήσω. Βρήκα μια δική μου μέθοδο ψυχραιμίας και αισιοδοξίας. Οι σχέσεις μου βασίζονται στην ειλικρίνεια και την εντιμότητα.
Στην πρώτη μας συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2018 είχατε μιλήσει για την περιβόητη ενότητα στο δήμο...
Ναι όλο και πιο πολλοί μιλάνε για ενότητα, αλλά φοβάμαι ότι το ονειρευόμουν αλλιώς. Ενότητα μόνο στα λόγια  είναι τίποτα. Ενότητα στην πράξη σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν βρίζει και καταγγέλλει μόνο, αλλά προτείνει και εργάζεται. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Η ασταμάτητη διαμαρτυρία και φτηνές εκφράσεις χαμηλού επιπέδου δεν βοηθάνε.
Έχει θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κομματική ταυτότητα?
Εκ των πραγμάτων δυστυχώς έχει. Όμως κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση. Άλλο η κεντρική κυβέρνηση και τα κόμματα και άλλο οι δήμοι και οι δημοτικές παρατάξεις. Εντελώς διαφορετικά πράγματα. Γιατί έτσι μπαίνουν μικροσυμφέροντα, μικροπολιτικές. ρουσφέτια, γκρίζα αλησβερίσια και ''χάνεται η μπάλα''. Τέτοιες αναχρονιστικές πρακτικές δεν είναι για το καλό του τόπου στο έτος 2023. 
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν ζούμε σε μία τέλεια πόλη, γιατί δεν υπάρχουν τέλειες πόλεις. Όμως εμάς μας νοιάζει ο τόπος μας...
Έτσι είναι όπως το λέτε. Δεν θα γίνει τέλεια η πόλη, όμως μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη. Και για να γίνει καλύτερη έχει ανάγκη όλους μας. Πολίτες, αυτοδιοικητικούς (διοίκηση και αντιπολίτευση), φορείς, συλλόγους και ΜΜΕ. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στον πολίτη και να αφουγκραστούμε με προσοχή τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις, τις ιδέες του. 
Θα ήθελα την αποψή σας για το Μεγάλο Ρέμα...
Πρέπει να γίνει η διευθέτηση. Τελεία και παύλα. Σε όλο τον κόσμο έτσι γίνεται. Εμείς τι είμαστε Μπανανία? Μιλάω και ως πολίτης και ως οικολόγος επί δεκαετίες και ως πρόεδρος για το βιώσιμο περιβάλλον. Πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις στο Ρέμα για να μη θρηνήσουμε θύματα στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ποιός δεν το βλέπει? 
Είστε αισιόδοξος για την εκλογική νίκη του Βαγγέλη Μπουρνούς?
Φυσικά! Και αυτό το στηρίζω τόσο στον ίδιο όσο και στην ομάδα του. Ο κ Μπουρνούς είναι ένας άνθρωπος δοτικός και με αληθινή αγάπη για τον δήμο. Εργάζεται νυχθημερόν, βάζοντας ένα βήμα πίσω ακόμη και την οικογενειά του. Να υπενθυμίζω πως όταν ο Ανδρέας Βασιλόπουλος διέκοψε τη δημοτική συνεργασία με τον δήμαρχο, εγώ και η δημοτική σύμβουλος Βαλερί Βασιλικού ήδη είχαμε δρομολογήσει μεγάλες δράσεις και δεν ήταν δυνατόν να τις αφήσουμε στη μέση επειδή αποχώρησε ο κ. Βασιλόπουλος για τους δικούς του λόγους. Ο κ. Μπουρνούς είναι από τους συνεπέστερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει με βαθύ ενδιαφέρον για την πόλη και με εμπνέει. Τον εμπιστεύομαι ''με κλειστά μάτια'' για την επόμενη πενταετία στο ''τιμόνι'' του δήμου.
Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ