iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Δημοτικές εκλογές
Προσοχή στο
''αυγό του φιδιού''...


«Το αυγό του φιδιού» είναι τίτλος ταινίας του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Η ταινία - παραγωγής του 1977 - με πρωταγωνιστές τον Αμερικανό ηθοποιό Ντέιβιντ Καραντάιν και την Νορβηγίδα ηθοποιό Λιβ Ούλμαν, ιστορεί τη γέννηση του ναζισμού στην Γερμανία του μεσοπολέμου. Υπόθεση της ταινίας ήταν μία εβδομάδα από τη ζωή ενός άνεργου ακροβάτη τσίρκου που ζει στο πάμφτωχο Βερολίνο, μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Αν και αυτή η ταινία του μεγάλου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι η λιγότερο γνωστή, ο τίτλος της έγινε σημείο αναφοράς για όσους αναφέρονται στον φασισμό και τον ναζισμό και κατ επέκτασην στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και κάθε μορφής βία .

Μεταφέροντας το πνεύμα της ταινίας (και τον τίτλο της) στην καθημερινότητα, συγγραφείς και αρθρογράφοι θέλουν να παραστήσουν την επώαση που προηγείται της γέννησης του ναζισμού. Θέλουν έτσι να διατυπώσουν μια προειδοποίηση ότι αυτές οι συνθήκες που βιώνουμε, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην γέννηση του φιδιού, στην επικράτηση δηλαδή του φασισμού.

Στην Ελλάδα της Δημοκρατίας προφανώς και δεν κινδυνεύουμε σε καμία περίπτωση από τον φασισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε τοπικές κοινωνίες δεν επωάζονται ''αυγά του φιδιού'' με τον μανδύα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και μάλιστα μπαίνουν ακόμη και μέσα σε σπίτια. Μάλιστα γνωρίζουμε ένα σε παραθαλάσσια πόλη της ανατολικής Αττικής το οποίο εν όψει των δημοτικών εκλογών τάζει τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει δόλια μια θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Ας ελπίσουμε οι πολίτες να μην κάνουν αυτό το τραγικό λάθος...