iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Άγρια συμπλοκή
ανηλίκων
στο Σύνταγμα


Άλλο ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στο κέντρο της Αθήνας.
Στο Σύνταγμα, δεκάδες ανήλικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Τα μέλη αντίπαλων συμμοριών αντάλλαξαν γροθιές και κλωτσιές, με την επίθεση να γίνεται μπροστά στα μάτια των περαστικών που περνούσαν από το σημείο.
 
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να έχει μια αποτύπωση αυξητική τόσο σε στατιστικές όσο και στην εμπειρική πραγματικότητα, όμως η βία των ανηλίκων και ειδικά η βία των συμμοριών υπήρχε και πολύ πιο πριν» σημείωσε η εγκληματολόγος, Μαρία Αλβανού, στην ΕΡΤ για το θέμα της βίας των ανηλίκων.

«Και θα έλεγε κανείς ότι για την εξήγησή της προσπαθούμε να επιστρατεύσουμε διάφορες θεωρίες και διάφορες οπτικές, γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το φαινόμενο. Στο εξωτερικό έχουν ασχοληθεί ήδη από τη δεκαετία 80 και 90. Προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο τόσο με σύγκρουση τάξεων τόσο με συγκεκριμένες αστικές ζώνες στις οποίες μπορεί να υπάρχει παραμέληση, οικονομική ανέχεια. Όλες αυτές τις παραμέτρους που έτσι κι αλλιώς βλέπουμε στην εγκληματολογία να προσπαθούν να εξηγήσουν το έγκλημα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «απουσία ελέγχου, απουσία όρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προληπτικά, το ζήτημα της ταυτότητας και του πώς χτίζεται μια ταυτότητα.